<- Tornar al llistat d'activitats

Acoso escolar: sensibilización, convivencia y cambio de mirada

Edició 2022
02 de maig, 18:00 h

Organitza: Batidora ediciones i Fira del Llibre
Espai: Sala Museu 3

El pròxim dia 2 de maig coincidint amb el Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, tindrà lloc una taula redona organitzada per la Fira del llibre de València i Batedora Edicions. L’objectiu de la taula redona és donar visibilitat, informar i generar diàleg. La violència entre iguals és un greu problema social. Per això en parlar d’assetjament escolar, és necessari fer-ho amb rigor. Deixem clar: l’assetjament escolar no és cosa de xiquets.
Sensibilitzar, visibilitzar i informar. Analitzar el fenomen de l’assetjament escolar tenint la convivència com a clau, permet eludir un error que ha alentit el seu combat: pensar en el fenomen de l’assetjament escolar de manera binària: assetjador i assetjat. En paraules d’Andrés Bellido, fundador del Programa *TEI, un programa de prevenció de l’assetjament escolar implantat en més de 1400 centres, que intervé en les conductes, on el protagonista és l’alumnat: “Els espectadors són importants. Podem afirmar que en la majoria dels casos, sense espectadors no hi hauria assetjament escolar.”
L’assetjament escolar és cosa de tots; potenciar la prevenció col·locant la convivència saludable com a eix central del procés educatiu, requereix que tota la societat treballe per a exemplificar les consignes de bon tracte i convivència que demanem als xiquets.
És necessari un canvi de mirada, que aprenguem a detectar l’assetjament escolar i a continuació actuar. Que la víctima no se senta sola. Que els agressors prenguen consciència del mal que fan. I que els espectadors i tot l’entorn, no permeten que la violència tinga lloc.
Que entre tots arribem a un compromís per a no acceptar les conductes negatives. Per a combatre, com a societat la banalització de la violència.
La taula comptarà amb la participació de:
Rosa Cañada Solaz, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, doctora en Filologia per la Universitat de València, amb una dilatada carrera en la funció pública docent i en l’exercici de càrrecs directius.
José Antonio Corral Fuentes, coordinador del Programa *TEI Comunitat Valenciana.
Glòria Castañares Martí, professora especialitzada en Pedagogia Terapéutica. Treballa en un centre educatiu de la ciutat de València des de l’any 1986 i és autora del llibre En cap lloc, una història per a la prevenció de l’assetjament escolar, amb edicions en castellà i català.