La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023
<- Tornar al llistat d'activitats

Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València

Edició 2019
01 de maig, 18:00 h

Títol: Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València
Autor/a: Lucas Marco
Presenta: Lucas Marco (autor); Joaquim Bosch, magistrat i portaveu territorial de Juezas y Jueces para la Democracia; Esther López Barceló, investigadora en memòria històrica i ex diputada autonòmica
Organitza: Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
Espai: Pati del Museu
Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València
Lucas Marco

La Brigada Político Social, la policia política del franquisme, va perseguir incansablement el conjunt de l'oposició a la dictadura, que va denunciar sistemàticament les tortures en comissaria. Des de la immediata postguerra va ser un instrument fonamental de la repressió franquista, però els seus principals agents, lluny de ser apartats després de l'arribada de la democràcia, van ser catapultats pels primers governs democràtics als més alts llocs de responsabilitat en el Ministeri de l'Interior.

Aquesta investigació periodística –basada en materials d'arxiu inèdits, testimoniatges de policies i de detinguts, autobiografies i sumaris judicials– narra per primera vegada qui eren els components de la Brigada Político Social a València, com actuaven i què va ser d'ells després de la dictadura.

Lucas Marco. Llicenciat en Sociologia i en Ciències Polítiques, per la Universitat de València i amb un màster en Història Contemporània i Món Actual, per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat amb mitjans com ara el diari Público o el digital linformatiu.com, entre d'altres. El seu treball és el resultat de la beca atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.