DEL 25 D'ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019
<- Tornar al llistat d'activitats

Mujeres Blancas

27 d'abril, 20:00 h
Mujeres Blancas
Autor/a: José Martínez Rubio
Presenta: María Tomás y Manuel Turégano
Organitza: BiblioCafé
Espai: Sala Museu I
Mujeres Blancas
José Martínez Rubio

Dies abans de l'assassinat de Pier Paolo Pasolini a la platja d'Òstia, Roma, s'havia vestit de negre amb una atrocitat potser no tan coneguda però igualment repugnant: la massacre del Circeo.

"La massacre del Circeo va ser un succés de crònica negra ocorregut al setembre de 1975 que va sacsejar tota la societat italiana per la seua crueltat i per la seua arbitrarietat. Tres joves de la Roma benpensant van assassinar a Rosaria López i van creure haver acabat amb la vida de Donatella Colasanti. Malgrat haver detingut dos dels autors del crim la mateixa nit dels fets, les indagacions sobre aquest cas van continuar durant dècades, i cada nova pista recreava l'angoixa de l'opinió pública davant aquells esdeveniments, i cada nova confessió multiplicava les conjectures sobre l'origen i la naturalesa dels autors i de l'espantós crim”.

José Martínez Rubio ens submergeix en una apassionant crònica que per moments esdevé en un thriller “real”, una recerca que reviu el passat més luctuós d'Itàlia (les Brigades Vermelles, l'assassinat d'Aldo Moro, els atemptats neofeixistes...) i que alhora revela un dels aspectes més desconeguts de l'Espanya que iniciava el seu procés de transició: la connivència de criminals internacionals amb els últims reductes d'un franquisme en descomposició. Amb aquest fons històric de guerra bruta contra ETA i de crims d'Estat a Espanya i a Itàlia, la història de Donatella Colasanti concentra tots els fantasmes d'una època violenta.

En paral·lel a aquesta recerca, el protagonista, un jove professor de literatura de la Universitat de Bolonya, relata una altra crònica més íntima: la superació d'una relació sentimental tempestuosa, la paràlisi emocional del desarrelament i la frustració de tota una generació desconcertada. Un llibre addictiu que deixa el lector suspés davant els abismes ètics que proposa.