La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023
<- Tornar al llistat d'activitats

Fisuras en el firmamento

Edició 2022
28 d'abril, 19:15 h

Títol: Fisuras en el firmamento
Autor/a: Álvaro Álvarez
Editorial: Publicacions de la Universitat de València
Imparteix: Eduardo Abad García (autor); Álvaro Álvarez (autor); Mari Cruz Romero (moderadora)
Organitza: Llibreria de la Universitat de València
Espai: Sala Museu 3

Història i Memòria

Presentació de diversos llibres sobre història i memòria democràtica publicats baix el segell de la Universitat de València. Els llibres presentats serien.
– Fisuras en el firmamento
– A contracorriente

Fisuras en el firmamento
Álvaro Álvarez

Fascinació, glamur, seducció... Poques figures eren comparables a les estrelles de cinema durant els anys quaranta i cinquanta, quan el seté art era el gran mitjà d'entreteniment de masses. Especialment, les actrius, que van gaudir d'una popularitat i un carisma que les van convertir en instrument de creació d'identitats per a moltes seguidores. Espanya també va comptar amb la seua pròpia constel·lació. No obstant això, en un context de precarietat i repressió moral, aquestes dones no s'ajustaven a l'ideal de feminitat que la dictadura franquista intentava imposar al conjunt d'espanyoles. Es van constituir, doncs, en models heterodoxos que suposaven un desafiament als codis normatius de gènere, ja que no representaven els preceptes de domesticitat i maternitat, subordinació a l'home, cautela... El present lliure mostra com, a través de les pel·lícules que van protagonitzar i de les seues aparicions en els mitjans de comunicació, es va construir la seua imatge com a estreles. Una projecció que sovint resultava incòmoda per al règim, que va tractar de resignificar o silenciar aquells aspectes inconvenients. Tres actrius van encarnar bé aquest desafiament: Empara *Rivelles, Sara Montiel i *Conchita Montes. Apoderament i resiliència van permetre a la primera conduir la seua vida pels marges de les convencions socials; Montiel va ser la primera '*sex-*symbol' del franquisme, i Montes, una dona intel·lectual que va expressar reivindicacions feministes. Cadascuna a la seua manera van posar en evidència les contradiccions i tensions provocades per les polítiques de gènere franquistes.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.