La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022
<- Tornar al llistat d'activitats

Benjamín Prado

27 d'abril, 18:00 h
Títol: Los treinta apellidos
Autor/a: Benjamín Prado
Espai: Sala Museu II

Benjamín Prado (Madrid, 1961) ha publicat les novel·las Raro (1995), Nunca le des la mano a un pistolero zurdo (1996), Dónde crees que vas y quién te crees que eres (1996), Alguien se acerca (Alfaguara, 1998), No sólo el fuego (Alfaguara, 1999), La nieve está vacía (2000), Mala gente que camina (Alfaguara, 2006), Operación Gladio (Alfaguara, 2011), Ajuste de cuentas (Alfaguara, 2013) i Los treinta apellidos (Alfaguara, 2018), i els llibres de relats  Jamás saldré vivo de este mundo (Alfaguara, 2003) i Qué escondes en la mano (Alfaguara, 2013). És autor dels assatjos “Siete maneras de decir manzana” (2000), “Los nombres de Antígona” (Aguilar, 2001), “A la sombra del ángel” (Aguilar, 2002) i “Romper una canción” (Aguilar, 2010). La seua obra poètica està composada pels llibres Un caso sencillo (1986), El corazón azul del alumbrado (1990), Asuntos personales (1991), Cobijo contra la tormenta (1995), Todos nosotros (1998), Iceberg (2002), Marea humana (2006) i Ya no es tarde (2014), tots ells reunits en el volumn Acuerdo verbal (2018). Ha escrit també els llibres d’aforismes Pura lógica (2012), Doble fondo (2014) i Más que palabras (2015), i junt amb el músic Joaquín Sabina, el tom Incluso la verdad (2017). Els seus llibres han sigut traduïts als Estats Units, Alemanya, França, la Gran Bretanya, Itàlia, Dinamarca, Portugal, Bèlgica, Croàcia, Estònia, Letònia i Hongria, i editats també en Argentina, Mèxic, Perú, Cuba, El Salvador i Colòmbia.

Los treinta apellidos
Benjamín Prado

Vell i volgut conegut per al lector des de la seua primera aparició en 2006 amb Mala gente que camina, Juan Urbano pertany per dret propi a aquesta classe d'antiherois que poc tenen d'homes corrents, malgrat el que puga suggerir el seu prosaic nom. Amo d'una cultura libresca exquisida, d'una sort desastrosa i d'una llengua tan enginyosa com afilada, Urbano és un escriptor en dic sec, un professor de Llengua i Literatura de llicència, un fosc ghostwriter —o negre literari— que s'encarrega d'elaborar biografies alienes per encàrrec i un eventual investigador privat, tot això al mateix temps. En aquesta ocasió, i ja és el seu quart cas després de les seues reincidències detectivesques amb Operación Gladio (2011) i Ajuste de cuentas (2013), Urbano es troba en la costa catalana d'incògnit, tractant d'evitar als sicaris de l'Est i antics agents del KGB. Són els esbirros que li envia afectuosament el banquer rus empresonat després de la seua última recerca, per la qual va ser fins no fa molt un testimoni protegit. Amb la seua capacitat innata per a ficar-se en problemes, just quan l'informen amb una trucada que el perill ha passat i pot reprendre la seua vida normal i es lleva la disfressa de turista a la terrassa d'un bar del Masnou, coneix un distingit cavaller. Urbano només vol deixar-se anar al més aviat possible a Madrid, però la cortesia li impedeix acomiadar amb caixes destrempades al cavaller que diu anomenar-se Lluís Espriu i Quiroga. A mig camí entre el gènere negre i la novel·la històrica, Los treinta apellidos narra una recerca plena de riscos, amb bones dosis d'acció, a la manera del policial clàssic. La recerca detallada d'un llinatge familiar amb les mans tacades de sang i la història de la seua colossal fortuna, des de la gestació en drassanes catalanes i gallecs i amb el traçat de la primer línia fèrria a Espanya entre Barcelona i Mataró en 1848, fins a l'Ibex 35 les gegantesques corporacions agroquímiques i de transgènics que operen a Àfrica i el tercer món. I el distingit llistat de cognoms il·lustres no amaguen més que un catàleg de negrers, pirates, expoliadores, contrabandistes i inescrupulosos operadors del poder polític de torn.

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.