Esther López Barceló i Mercè Climent mantindran una conversa, conduïda per la periodista Elena Tamarit, sobre els seus dos últims llibres, els quals tenen la memòria històrica com un dels eixos centrals de les històries que expliquen.
«Quan ja no quede ningú» d’Esther López Barceló és una història sobre l’amor, la dignitat i la fortalesa de les dones de la postguerra que es van erigir en guardianes de la memòria enfront del silenci oficialitzat. Un relat que sentim proper i que ens fereix el cor perquè en realitat comprén milers d’altres relats: els de la gent humil i treballadora que va patir la derrota, però també una por que es va perpetuar durant generacions. Traducció de Joanjo Garcia.
«Més enllà dels murs» de Mercè Climent és novel·la sobre un dels episodis més vergonyosos de la història de la humanitat. Un llibre que s’endinsa en les escletxes de la memòria per revelar les conseqüències dels discursos basats en l’odi i la negació dels altres. El viatge iniciàtic i determinant d’un grup d’amics que, necessàriament, hauran de posicionar-se davant la intransigència i la indiferència que ens continuen amenaçant. En aquest llibre, els joves descobriran una història que desconeixien per complet i que sacsejarà per sempre les sues vides, la de Virtudes Cuevas, supervivent dels camps d’extermini nazis.