La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La Fira Internacional del llibre de la ciutat de Nova York convidada d’honor a la Fira del Llibre de València

27-03-2023
  • Yuri Herrera i Mayte López, escriptors seleccionats  pel comité de la FILNYC

Per primera vegada la Fira Internacional del llibre de la ciutat de New York serà la convidada d’honor a la Fira del llibre de València. Aquesta fira està organitzada per l’Institut d’Estudis Mexicans de Nova York i té com objectiu promoure la llengua espanyola en els Estats Units, així com el contacte directe entre lectors, autors i editorials. 

En representació de la FILNY assitiran el Director general de la fira, José Higuera López, i la seua coordinadora general, Dejanira Álvarez Cárdenas. 

José Higuera López és director adjunt de l’Institut d’Estudis Mexicans de CUNY en Lehman College. Originari de Tijuana, es va llicenciar en Ensenyament de l’Idioma Anglès, també és Mestre en Educació i Doctor en Gerència i Política Educativa. En l’any 2006 va obtenir una beca Fulbright-García Robles en la Universitat d’Arkansas i és membre de l’Associació Fulbright. En l’any  2019 va fundar la Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, la missió de la qual és posicionar l’idioma espanyol a través de la literatura i la cultura als Estats Units, així com difondre l’obra acadèmica i literària publicada en espanyol a Amèrica Llatina, el Carib, Espanya i els Estats Units.

Dejanira Álvarez (Guadalajara, Mèxic) és coordinadora general de l’arxiu, biblioteca i de la Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York (FILNYC), dues iniciatives de l’Institut d’Estudis Mexicans de CUNY. Fundadora dels clubs de lectura Las Mimosas: mujeres leyendo mujeres i Grana Cochinilla, que té com a objectiu promoure i visibilitzar la literatura en espanyol als Estats Units. 

També ha encapçalat grans projectes, dirigint estratègies de comercialització i comunicació d’esdeveniments esportius i culturals a Mèxic i els Estats Units. És cofundadora de FILMINIST, el primer festival de cinema per a dones de la indústria a Mèxic.

Els escriptors seleccionats pel comité de la FILNY per assitir a la Fira del llibre de València  són, d’una banda, l’escriptor Yuyi Herrera i d’un altra l’escriptora Mayte López. 

Yuyi Herrera, naix el 1970 en Actopan, Hidalgo, Mèxic. Ha publicat els llibres infantils Este es mi nahual i Los ojos de Lía; i les novel·les Trabajos del reino, Señales que precederán a la otra parte del mundo, i La transmigración de los cuerpos. Les tres novel·les han estat traduïdes en diferents llengües.

Ha estat professor de Narrativa i de Teoria literària en diverses universitats de Mèxic, França i EU. Actualment fa classes de literatura hispanoamericana en la Universitat de Tulane, a Nova Orleans, i és editor fundador de la revista literària El Perro. En 2016 va rebre a Alemanya el Premi Anna Seghers pel conjunt de la seva obra.  Els seus llibres més recents són El incendio de la mina El Bordo, la col·lecció de contes de ciència-ficció Diez Planetas, i la novel·la La estación del pantano

Mayte López (Nova York, 1983) és escriptora i traductora. Es va llicenciar en Literatura Llatinoamericana per la Universitat Iberoamericana i és diplomada en Lletres per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Va estudiar un MFA en escriptura creativa en la Universitat de Nova York (NYU) i està acabant un doctorat en cultures llatinoamericanes en la Universitat de la Ciutat de Nova York (CUNY). Els seus contes, cròniques i articles han aparegut en Letras Libres, Temporales, Los Bárbaros, Este País, Newsweek i Viceversa, on escriu la columna «Tacones sobre hielo». Actualment participa en el programa PEN/Faulkner Writers in Schools i és professora en la Columbia University. Ha publicat les novel·les De la Catrina y la flaca (Sudaquia Editores, 2016) i Sensación Térmica (Libros del Asteroide, 2021).