La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Elvira Lindo i Josep Piera, Premis Fira del Llibre 2023

27-03-2023
  • L’acte de lliurament tindrà lloc a la Fira del Llibre el dissabte 6 de maig 

Elvira Lindo i Josep Piera rebran el Premi Fira del Llibre 2023.  Aquest premi es vé atorgant de del 2019 amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria i l’aportació literària de dos autors, un de la literatura en castellà i un altre de la literatura en valencià. En anteriors edicions, han sigut premiats Luis Landero, Marta Pessarrodona, Antonio Muñoz Molina, Marc Granell, Jaume Pérez Montaner, Bernardo Atxaga o Bárbara Blasco. 

L’escriptor Josep Piera nascut en Beniopa (la Safor)  l’any 1947, és un dels màxims representants del que s’anomenà La Generació del 70. Fou professor, traductor i activista dotat d’un gran talent per a la poesia, que destacà pel seu subtil sentit de l’humor i pel seu interés en altres cultures de la Mediterrània, així com per haver escrit poesia, assaig i novel·la al llarg de la seua trajectòria.  Va formar part de Carn fresca (1974, Ed. L’Estel), una antologia poètica que reuní noms com Josep Lluís Bonet, Jesús Huguet, Josep Lozano, Domènech Canet, Joan Navarro i Rafael Ventura. L’any 1977 va rebre el Premi Andròmina per Rondalla del retorn; el 1979 el Premi Carles Riba per El somriure de l’herba; i  el 1981 obtingué el premi Josep Pla amb El Cingle verd.  L’any 1991  va rebre la distinció de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Cal destacar, també, el Premi Sant Joan per Les seduccions de Marràqueix que li atorgaren l’any 1996. L’any 2021 va ser guardonat amb el Premi Lluís Guarner i, amb motiu del 9 d’octubre va rebre la distinció de la Generalitat valenciana  al Mèrit Cultural. L’últim reconeixement rebut ha sigut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023.

Elvira Lindo, l’escriptora i periodista nascuda a Cadis el 1962, es va donar a conéixer per la sèrie de novel·les infantils sobre Manolito Gafotas. Aquest personatge que li va dur a guanyar el Premi Nacional de Literatura Infantil en 1998, va nèixer d’uns guions radiofònics i donà el bot a novel·la en l’any 1994.  L’autora ha escrit també obres per a adults com El otro barrio (1998), Algo más inesperado que la muerte (2002), Una palabra tuya (2005) — XIX Premio Biblioteca breve — Lugares que no quiero compartir con nadie o la seua darrera obra  A corazón abierto, de l’Ed. Seix BarralLa seua última novel·la — En la boca del lobo — que arribarà a les llibreries aquest 29 de març,  transcorre en La Val de la Sabina, una petita població deshabitada d’El Racó d’Ademús. La mare d’Elvira Lindo era originària d’aquesta comarca valenciana. 

A més, Elvira Lindo va col·laborar en l’escriptura de guions cinematogràfics així com per a teatre junt amb el director Miguel Albaladejo, amb el qual va rebre la Medalla del Círculo de Escritores Cinematográficos al millor guió  original  per la pel·lícula La primera noche de mi vida (1998).  Recentment ha dirigit amb la directora Daniela Féjerman la pel·lícula — Alguien que cuide de mi — protagonitzada per Emma Suárez, Aura Garrido i Magüi Mira, que inaugurarà el Festival de Màlaga 2023 i s’estrenarà en les sales de cinema el pròxim 28 d’abril. 

L’acte de lliurament dels Premis Fira del Llibre 2023 tindrà lloc a la Fira el dissabte 6 de maig. 

La 58a edició de la Fira del Llibre de València se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig als Jardins de Vivers. 

València, 10 de març 2023