La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA 57 FIRA DEL LLIBRE ES VIST DE NEGRE INTENS, AMB GRANS REFERENTS DE LA NOVEL·LA DE MISTERI I POLICÍACA

30-04-2022
  • La novel·la negra, en els seus diferents temàtiques i formats, és un dels eixos de la programació d’activitats de la Fira del Llibre de València, amb presentacions, signatures, taules de debat i propostes per a tots els públics
  • L’esdeveniment reuneix autors referents, com el ‘best seller’ internacional Petros Márkaris, Reyes Calderón, Alicia Giménez Bartlett, Martín Casariego, Félix G. Modroño, Emilio Calderón, May R. Ayamonte, Santiago Álvarez, Juan Carlos Boíza, Blas Ruiz Grau, Jerónimo Tristante, Lorenzo Silva, Noemi Trujillo i Jon Sistiaga

El misteri i les complexes trames i personatges que poblen la novel·la negra -en els seus diferents gèneres i formats- són una aposta segura per a editorials i llibreries, situant-se en els primers llocs dels rànquing de vendes del sector. Les llargues cues per a aconseguir la signatura d’autors com el best-seller internacional Petros Márkaris, confirmen aquest interés per part de les i els lectors que visiten la 57 edició de la Fira del Llibre de València.

Petros Márkaris és, sens dubte, una de les grans estreles de la 57 Fira del Llibre i la resposta del públic així ho va demostrar, amb ple complet en la presentació i prop de dues hores de signatures continuades -fins a la clausura de l’esdeveniment-. Les noves trames del comissari Jaritos, recollides en ‘Cuarentena’ (Tusquets Editores), que enllacen amb la realitat social després de la irrupció del Covid, van ser, ahir divendres, les més demandades de la trobada anual de literatura valencià.

‘La presidenta’ (Alfaguara), d’Alicia Giménez Bartlett, amb les seues reminiscències a la figura de Rita Barberá, el thriller de Myriam Imedio, ‘La isla más remota del mundo’ (RBA), i ‘Obra maestra’ (Anagrama), de Juan Tallón, que uneix el món de l’art i el misteri, van ser rebuts, també, un gran acolliment per part dels primers visitants a la Fira del Llibre.

Presentacions i signatures més destacades

L’agenda entorn de la novel·la negra s’intensifica en els pròxims dies, amb centenars d’actes programats per l’organització, editorials i entitats culturals, des de presentacions i signatures, fins a taules redones, conferències i tallers orientats al públic infantil.

Entre les presentacions i signatures més destacades, trobem les de Reyes Calderón, Martín Casariego, Félix G. Modroño, Emilio Calderón, May R. Ayamonte, Santiago Álvarez, Juan Carlos Boíza, Blas Ruiz Grau, Jerónimo Tristante, la segona novel·la conjunta de Lorenzo Silva i Noemi Trujillo i la primera incursió en la ficció literària del veterà periodista Jon Sistiaga.

En ‘El juego de los crímenes perfectos’ (Planeta), Reyes Calderón pren com a punt de partida un cos sense reclamar en la morgue provisional habilitada en els primers mesos de la pandèmia de Covid-19 en el Palau de Gel de Madrid, entorn del qual es produiran una sèrie de crims de difícil solució.

Martín Casariego promocionarà en la Fira ‘Demasiado no es suficiente’ (Siruela), en el qual un home de negoci sense escrúpols haurà de trencar tots els límits quan la seua filla és segrestada per una despietada màfia búlgara.

‘La forja de una rebelde’ (Ediciones Destino), de Lorenzo Silva i Noemi Trujillo, gira entorn d’un doble crim a Alcalá de Henares, endinsant-se en el món de les festes il·legals i les problemàtiques que afronten les i els joves hui dia.

En ‘La vida borrada de Amalia Finisterre’ (Algaida), Emilio Calderón enllaça amb la denúncia de la violència de gènere, a partir d’una víctima amb nom i cognoms la història dels quals necessita ser ‘reconstruïda’.

Amb ‘Sol de Brujas’ (Ediciones Destino), Félix G. Modroño convida a reflexionar sobre els perills de les xarxes socials en l’adolescència i l’assetjament escolar, arran de l’aparició a Santander del cadàver d’una adolescent amb l’uniforme d’un elitista centre educatiu.

En la seua primera incursió en la ficció, ‘Purgatorio’ (Plaza Janes), Jon Sistiaga indaga en la bretxa generada en la societat basca pel terrorisme i els seus impactes en la societat actual, a través de dos personatges que el van viure en extrems oposats i la filla d’una víctima.

L’escriptora de literatura juvenil May R. Ayamonte, presenta en la Fira la seua primera novel·la dirigida a un públic adult, el thiller ‘Las niñas salvajes’ (Contraluz Editorial). Un brutal assassinat d’una professora a Granada és el punt de partida de la trama.

Els autors Santiago Álvarez i Jerónimo Tristante presenten i signen els seus llibres ‘Muerdealmas’ (ADN) i ’36’ (Algaida Editors), respectivament. Però, a més, mantindran un diàleg obert al públic sobre la novel·la negra.

En un format similar, Juan Carlos Boíza, autor de ‘Jack el Destripador. El mito equivocado’ (Oberon), i Blas Ruiz Grau, de ‘El cuento del lobo’ (Edicions B), xarraran entorn de la figura de Jack l’Esbudellador i la seua influència en la literatura.

Llibres i activitats per a tots els públics fins al 8 de maig.

La 57 edició de la Fira del Llibre de València se celebra fins al diumenge 8 de maig als Jardins de Vivers de València. L’esdeveniment marca xifres històriques quant a participació dels professionals del sector, activitats i entitats col·laboradores. Compta amb la participació de 66 expositors -un 17,85% més que en 2021-, entre llibreries, editorials, institucions i entitats amb fons editorial, que seran presents en 101 casetes -un 24,7% més-. Participaran centenars d’autores i autors.

El programa inclou més de 428 activitats obertes al públic -un 92% més que en l’anterior edició- organitzades per la Fira i per expositors, editorials, entitats i ONGs, entre signatures, presentacions, taules redones i debats, exposicions, concerts, espectacles i activitats escolars i familiars.

La Fira del Llibre de València, organitzada pel Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València, és considerada com la segona Fira del Llibre d’Espanya. Entre altres, pel seu volum comercial, per l’afluència de visitants i per la gran quantitat d’activitats que s’organitzen amb l’objectiu de fomentar els hàbits lectors i promocionar els llibres.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.