La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

PETROS MÁRKARIS PRESENTARÀ LA SEUA ÚLTIMA OBRA EN LA FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA

13-04-2022
  • L’escriptor grec és famós per la seua sèrie de novel·les policíaques protagonitzades per Kostas Jaritos
  • El 29 d’abril estarà en la Fira del Llibre presentant “Quarantena”, volum compost per relats que ens submergeixen de ple en la pandèmia actual

La 57a Fira del Llibre de València, que se celebrarà del 28 d’abril al 8 de maig, vol posar especial atenció en aquesta edició a la novel·la negra, i Petros Márkaris és un gran ambaixador d’ella amb la seua sèrie policíaca del comissari Kostas Jaritos. L’escriptor grec estarà a València el 29 d’abril presentat la seua última obra, “Quarantena”, un volum de relats que ens submergeix de ple en la pandèmia actual i en el qual Kostas Jaritos torna a investigar en dues d’ells.

Petros Márkaris (Istanbul, 1937) és un traductor, dramaturg, guionista i narrador grec. Va començar la seua carrera literària en 1965 com a dramaturg. Des d’aquell temps ha escrit altres obres de teatre, guions cinematogràfics -col·laborant estretament amb el director de cinema Theo Angelopoulos- i la seua famosa sèrie detectivesca del comissari Jaritos, les novel·les del qual han sigut traduïdes a nombrosos idiomes: “Notícies de la nit”, “Defensa tancada”, “Suïcidi perfecte”, “L’accionista majoritari”, “Mort a Istanbul” i la reeixida “Trilogia de la Crisi” —composta per “Amb l’aigua al coll”, “Liquidació final” i “Pa, educació, llibertat”—, a la qual li segueixen “Fins ací hem arribat”, “Offshore”, “Universitat per a assassins”, “L’hora dels hipòcrites” i “Ètica per a inversors”.

Acabada de publicar per Tusquets Editores, “Quarantena”, saca a la llum la solidaritat que conviu amb la desesperació i l’aïllament amb l’humor i l’esperança en aquesta època de pandèmia.

La pandèmia de coronavirus ho ha trastocat tot: ha modificat hàbits, exasperat estats d’ànim i dificultat encara més la vida dels desfavorits. També ha afectat el comissari Jaritos, qui torna a investigar en dos dels relats que componen aquest volum; quan el confinen per un contacte positiu pròxim, haurà de bregar amb assassins, amb la informàtica (per a investigar sense moure’s del seu domicili) i amb la seua dona, Adrianí, que sembla desembolicar-se en tot millor que ell.

No obstant això, la situació s’ha acarnissat en particular amb els més vulnerables: a ells els dedica Márkaris relats inoblidables, com el protagonitzat pels rodamons Plató, Sòcrates i Pèricles, o per dos sintecho que només troben solidaritat entre altres desfavorits. Una història de rivalitat entre un restaurant grec i un altre turc a Alemanya obri de nou les portes a l’esperança, que contrasta amb el terror dels qui veuen naufragar els seus negocis després de dècades d’esforços. Els relats es tanquen amb una íntima i entranyable rememoració de l’illa de Jalki, on va créixer Petros Márkaris.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.