La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA FIRA ORGANITZA UN COL·LOQUI SOBRE AFGANISTAN I PROJECTA EL DOCUMENTAL LOS OJOS DE ARIANA

24-10-2021
  • La 56a Fira del Llibre de València, amb l’objectiu d’aproximar la realitat que s’està vivint actualment a l’Afganistan, programa un col·loqui sobre aquest tema i la projecció d’un documental.

En el moment de convulsa actualitat que viu el país medi oriental, i més concretament els seus ciutadans i ciutadanes, la Fira del Llibre ha programat en la seua última jornada un col·loqui sobre aquest tema i la pel·lícula documental Los ojos de Ariana, de Ricardo Macián. En l’acte han sigut presents Jesús Sorní, director de fotografia de la pel·lícula, i Mad Aidar, responsable de l’Associació d’Afganesos i Afganeses a Espanya, testimoni en primera persona de l’actualitat afganesa, resident al nostre país però amb tots els membres de la seua família encara al seu país d’origen.

La pel·lícula, que va ser rodada en 2007, ha obert el debat sobre en què es tradueix la pèrdua del patrimoni fílmic d’una societat i quin valor donem també en la nostra nació a la conservació d’aquests documents. També hem conegut el testimoni, en primera persona, de com han viscut la complicada situació generada des de fa uns mesos a l’Afganistan.

Durant el col·loqui, i donant resposta a la pregunta d’un assistent, Jesús Sorní ha confirmat que “l’arxiu fílmic del qual es parla en el documental, ara torna a córrer seriós perill”. D’altra banda, Mad Aidar, la família del qual està encara a l’Afganistan a l’espera de poder eixir, ha comentat que “la cobertura que fan els mitjans ací deixa escapar molts detalls dels riscos que pateixen diferents col·lectius al país, no sols les dones, que per descomptat tenen un paper especialment complicat, però també els artistes”.

Los ojos de Ariana (2007) és un documental que conta la història de com alguns dels treballadors del Afghan Film (La Filmoteca Nacional de Afganistan) van salvar de la destrucció l’arxiu fílmic del seu país, amagant-lo en dobles sostres que van construir ells mateixos davant la constant amenaça del govern talibà, arriscant les seues vides perquè “els ulls d’Ariana” (antic nom d’Afganistan) no es tancaren per sempre.