La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

MARC GRANELL: “PER A MI EL LLIBRE ÉS UN FARO I UN PONT”

23-10-2021
  • El Premi de les Lletres de la Generalitat 2020 rep una placa commemorativa en l’últim cap de setmana de la fira

La 56a Fira del Llibre de València rendeix l’últim dels homenatges d’aquesta edició al poeta valencià Marc Granell. En l’acte, organitzat pels llibreters valencians i la mateixa Fira, el poeta ha estat acompanyat per diversos autors i autores que han recitat alguns dels seus poemes. Marc Granell és un dels grans poetes valencians contemporanis: la seua obra és un homenatge a la llengua valenciana, tant en vers com en prosa. “Per a mi el llibre és un far i un pont. Porte venint a aquesta fira des de l’any 1965”, ha declarat l’autor.

En la trobada, que ha tingut lloc en l’Espai Caixa Popular, l’escriptor Joan Deusa ha destacat que “el treball literari de la generació dels setanta ha sigut molt important i influent: el fet de tindre una tradició ferma a la qual poder agarrar-nos, ens ofereix la possibilitat d’escriure ara amb una certa dignitat”, en agraïment a la carrera i el llegat de Granell.

En els anys setanta, quan l’autor publicava els seus primers llibres, va guanyar ja el Premi Vicent Andrés Estellés per Llarg camí llarg, i va publicar Notícia de la tribu, Refugi Absent i Materials per a una mort meditada. Amb aquest últim es va emportar el Premi Ausiàs March de Poesia de Gandia. En 2020 seria reconegut amb el Premi de les Lletres de la Generalitat.

Juan Pedro Font de Mora, President del Gremi de Llibrers i de la Fira, en el seu discurs ha ressaltat importants valors en la figura de Granell: “Valentia, saviesa i veritat són les tres paraules que millor li defineixen i per això, entre moltes altres coses, l’homenatgem hui en la Fira del Llibre”. A continuació, ha volgut afegir que “Marc sempre ha estat prop de la Fira: treballant, aprenent i divulgant la nostra cultura; una cultura de la qual forma part i sempre formarà. El seu treball com a editor i promotor d’activitats al voltant de la literatura deixa empremta”.

Ja des del començament, en la seua època universitària -va començar filosofia i filologia encara que no va acabar cap de les dues-, l’autor va estar immers en el grup de poetes i narradors que havien de revolucionar el panorama de la literatura al País Valencià. Va participar activament en l’eclosió cultural i literària de la València dels anys setanta. Amb altres escriptors de la seua generació va fundar la revista Cairell, que va significar un punt de partida per a les noves veus que sorgien en el panorama literari de l’època.

Marc Granell (València, 1953) és poeta i traductor. Va estudiar Filosofia i Filologia. Després de publicar aquelles obres amb les quals aconseguiria els premis Vicent Andrés Estellés i Ausiàs March de Poesia, i de fundar la revista Cairell, l’escriptor va continuar amb els poemaris Fira desolada, Versos per a Anna, Corrent de fons i Matèria d’ombra, entre altres. També ha publicat poesia infantil, amb títols com a L’illa amb llunes, La lluna que riu, El ball de la lluna, Oda als peus o La vida que creix.

Imatge de García Poveda