La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

UMBRALES, D’ÓSCAR MARTÍNEZ, DEDICA UN CAPÍTOL A LES TORRES DE SERRANS

22-10-2021
  • L’obra, que ja va per la seua 4a edició, fa un recorregut per la cultura occidental a través d’emblemàtiques portes d’entrada a les ciutats. 

L’autor Óscar Martínez ha visitat aquesta vesprada la 56a Fira del Llibre de València per a presentar el seu llibre Umbrales. L’escriptor afirma que l’obra no tracta sobre portes, sinó que més aviat és un intent de portar de viatge al lector. “Use la porta com a excusa per a introduir a aquest en les anècdotes”, ha afegit. 

El llibre se centra en les entrades a santuaris prehistòrics, a temples egipcis, grecs i romans, a esglésies medievals, a fortaleses, palaus i viles; i aprofundeix en què les fa especials i en com els éssers humans les hem dotades de missatge i simbolisme. Com apunta l’escriptor, les portes són umbrales. Però, en realitat, “és un periple per la zona del Mediterrani, i m’agradaria que fora llegit com un llibre de viatges. Llocs en els quals jo he estat, les meues vivències, les meues experiències…”, matisava Martínez. “Que el lector entre per una porta romànica i acabe llegint una història sobre Superman”, aqueix és l’objectiu del d’Almansa. 

A més, l’obra fa un recorregut que va des del Panteó d’Adriano, passant per la Basílica de Sant Marcos de Venècia o les Torres de Serrans de València (en les quals ha posat l’accent), fins a arribar a l’edifici de la Bauhaus en Dessau, per citar algunes de les entrades més emblemàtiques. Umbrales és un assaig narratiu que parla de cultura, d’art, d’història i de secrets. “Podria haver escrit sobre columnes, finestres o escales, però la porta té un caràcter molt potent i el llibre es va escriure pràcticament ell mateix”, explicava durant la xarrada mantinguda en la Fira del Llibre. 

Óscar Martínez (Almansa, 1977) és doctor en Belles arts per la Politècnica de València i llicenciat en Història de l’Art per la universitat de la mateixa ciutat. Des de fa més de deu anys és professor d’Història de l’Art, Arquitectura, Fotografia i Disseny a l’Escola d’Art d’Albacete. I recentment també ho és de la EASD de València. Després d’una etapa dedicant-se al món de l’art, com a pintor, dibuixant i gravador realitzant diverses exposicions individuals i col·lectives tant a Espanya com a l’estranger, en els últims anys desenvolupa les seues inquietuds artístiques des d’un punt de vista literari.

Imatge de García Poveda

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.