La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

MARÍA ORUÑA: “NO ESCRIC LES MEUES NOVEL·LES AMB UNA VOCACIÓ COMERCIAL”

22-10-2021
  • L’escriptora gallega ha presentat i signat la seua última novel·la de misteri, pertanyent a la saga Puerto Escondido, en la Fira del Llibre

La 56a Fira del Llibre de València ha rebut aquest divendres a l’escriptora gallega María Oruña, que ha presentat Lo que la marea esconde (2021), el seu últim llançament ambientat en els paisatges càntabres. Primer ha xarrat amb els lectors presents als Jardins de Vivers i, a continuació, ha signat les seues novel·les. 

En la presentació —acompanyada del periodista Emili Piera—, Oruña ha parlat de la novel·la i el seu germen. “Jo volia plantejar un joc d’enginy als lectors, un crim d’habitació tancada com va fer Edgar Allan Poe, però del segle XXI”, afegia. Lo que la marea esconde és part d’una saga en la qual cada volum és autoconclusiu. Sens dubte, un dels seus thrillers més ambiciosos —ja va per la sisena edició—, i en el qual l’autora recupera la sèrie Puerto Escondido. Un treball que s’ha allargat diversos mesos, i el qual no ha escrit “amb una vocació comercial”. Com bé diu l’escriptora, la trama és el que importa. 

“El llibre és un espill i em fique en tots els jardins”, matisava la gallega. Els personatges que crea Oruña es posicionen, però no d’una manera radical. Perquè el fonamental és que “el lector tria qui és qui”. 

La història Lo que la marea esconde és la de la presidenta del Club de la Badia de Santander, una de les dones més poderoses de la ciutat, que ha aparegut morta en la cabina d’una preciosa goleta que amb uns pocs i selectes convidats del món del tenis solcava la mar al vespre. El crim recorda a les novel·les de la «habitació tancada» de principis del segle passat. 

María Oruña (Vigo, 1976) és una escriptora gallega que des de jove coneix a fons Cantàbria. Allí ha ambientat la sèrie de novel·les «Los libros del Puerto Escondido», totes publicades en Destino: Puerto escondido (2015), un reeixit debut en el gènere negre que ha sigut traduït a l’alemany, al francés i al català; Un lugar a donde ir (2017); Donde fuimos invencibles (2018), i el nou títol Lo que la marea esconde (2021). En totes aquestes històries de misteri, els protagonistes són els paisatges càntabres i l’equip de la tinenta Valentina Redondo, que s’ha guanyat l’admiració de centenars de milers de lectors. També és autora de El bosque de los cuatro vientos (2020), la primera novel·la al marge de la sèrie, que va suposar la seua consagració al nostre país.

Imatge de García Poveda

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.