La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA FIRA DEL LLIBRE PRESENTA LA BIBLIOTECA D’AUTOR CARMELINA SÁNCHEZ CUTILLAS

21-10-2021
  • Carmelina Sánchez-Cutillas va ser nomenada en 2020 Escriptora de l’Any per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. 

La Fira del Llibre de València, situada aquests dies als Jardins de Vivers, ha presentat aquest dijous a la vesprada la Biblioteca d’autor Carmelina Sánchez-Cutillas i la biblioteca virtual Miguel de Cervantes de la Universitat d’Alacant (UA). En l’acte ha participat Verónica Cantó, secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i Maribel Guardiola, Directora de la Biblioteca Carmelina Sánchez Cutillas, Escriptora de l’Any 2020 segons l’AVL. 

Durant la presentació, Verónica Cantó ha introduït la figura de Carmelina com una dona culta, erudita, alquimista de versos i dona de les nostres lletres. Ha remarcat que “aquest any del seu centenari ha sigut objecte de nombrosos homenatges, un documental, diferents publicacions, de 70 clubs de lectura, de la creació d’un centre d’interpretació… i ara es presenta la seua biblioteca d’autora”. La trajectòria de Sánchez-Cutillas va ser exemplar, sent la poesia, la narrativa i la història els seus gèneres predilectes. Cal fer constar que una profunda consciència de gènere inunda tota la seua obra, tant la de creació literària pròpiament dita, així com la seua aportació històrica. Va marcar un abans i un després en la narrativa valenciana, per això tots els seus reconeixements.

A continuació ha pres la paraula Maribel Guardiola per a destacar que “hui és un dia gran i es torna a fer justícia per Carmelina Sánchez-Cutillas; aquesta biblioteca ajudarà a difondre la seua figura amb materials digitalitzats, gràcies a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”, i ha descrit com funciona aquest portal de l’escriptora, “que va viure en un halo de misteri en la seua vida personal i en el context històric en el qual li va tocar viure; una Carmelina rebel, compromesa, investigadora i alhora dona de poble”.

Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid 1921-València 2009) és autora de la delicada novel·la Matèria de Bretanya, que recrea les seues vivències de xiqueta al poble d’Altea. Va destacar en el cultiu de la poesia realista dels anys seixanta i posteriorment ens va enlluernar amb el críptic poemari Els jeroglífics i la pedra de Rosetta. Una altra dimensió desconeguda de l’autora és la d’investigadora del passat històric-literari de l’antiga corona d’Aragó. Una profunda consciència de gènere inunda tota la seua obra, tant la de creació literària pròpiament dita com també la seua aportació històrica. Per tot això, se li reivindica com la gran escriptora valenciana del segle XX.

En l’imatge apareixen per l’esquerra Verónica Cantó y Maribel Guardiola acompanyades d’altres assistents a l’acte

Imatge de García Poveda

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.