La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA FIRA DEL LLIBRE DONA SUPORT AL DIA INTERNACIONAL CONTRA EL CÀNCER DE MAMA

19-10-2021
  • Amb motiu d’aquesta data, la Fira ha celebrat el col·loqui ‘Parlem del càncer’. 

Aquest dimarts, 19 d’octubre, és el Dia Internacional contra el Càncer de Mama. Una data que la 56a edició de la Fira del Llibre de València ha secundat a través de la seua programació. De fet, aquesta vesprada ha tingut lloc el col·loqui ‘Parlem del càncer’ organitzat per la Fira junt amb l’Associació Carena, i en el qual han participat l’oncòloga Àngels Royo Peirò i la psicòloga clínica Silvia Fernández. La primera també ha presentat el seu llibre Clar i Ras. Parlem del cáncer (2020).

Durant la xarrada s’ha parlat de la malaltia, dels mitjans amb els quals compta i de la seua visibilitat en l’actualitat. Royo ha destacat: “Hi ha molt poc escrit sobre el tema del càncer”. El càncer de mama, en paraules de les expertes, té molts tabús, i l’important és reconéixer el que ocorre durant el procés. Com afegia Fernández: Es necessiten recursos d’informació contrastada”. Clar i Ras. Parlem del cáncer és un llibre didàctic replet de preguntes amb resposta. Una ajuda essencial per a les diagnosticades.

Cal parlar més del càncer —com bé diu el títol del col·loqui—, “cal nomenar-ho com qualsevol altra malaltia”, remarcava l’oncòloga. 

La data

El Dia Internacional contra el Càncer de Mama és una data proclamada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i ha sigut impulsada per a promoure el diagnòstic precoç de la malaltia, així com incrementar l’accés de la població femenina als controls i tractaments necessaris contra aquest càncer. Com a dada, el de mama representa el 16% de tots els càncers en pacients femenins. 

El càncer de mama i la literatura 

Hui dia existeixen múltiples obres literàries relacionades amb la malaltia, que narren tant el procés d’aquesta com alguns casos personals. És el cas de Mi vida con el bicho, de Steffi Mallebrein; La prisión de hielo, de Jerri Nielsen; o l’il·lustrat La historia de mis tetas de Jennifer Hayden, entre molts altres. 

Imatge de García Poveda