La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

L’ESCRIPTORA NICARAGÜENCA GIOCONDA BELLI PENJA EL CARTELL DE ‘AFORAMENT COMPLET’

17-10-2021
  • L’autora, entre els reconeixements de la qual es troben el premi Jaime Gil de Biedma de poesia o l’Ordre de les Arts i les Lletres de França, ha protagonitzat una trobada amb els lectors.

La poeta i novel·lista nicaragüenca Gioconda Belli ha penjat el cartell de ‘aforament complet’ en la quarta jornada de la 56a Fira del Llibre de València. Reconeguda feminista i activista política, ferma lluitadora en contra de l’actual govern repressiu d’Ortega a Nicaragua -havent sigut militant del mateix fins a 1993 i des que aconseguiren enderrocar la dictadura de Somoza- , aquest diumenge a la vesprada, desenes de lectors, lectores, admiradors i admiradores s’han acostat fins als Jardins de Vivers per a trobar-se amb la reconeguda figura literària d’àmbit internacional. “Visc exiliada del meu país des de fa mesos, mai vaig pensar que hauria d’exiliar-me novament de Nicaragua”, comentava l’escriptora.

Durant la trobada, Gioconda Belli ha contat que està escrivint un llibre de poemes sobre el que està passant en el món, el problema de les migracions i la soledat dels pobles, posant com a exemple la situació actual a Nicaragua: “Encara que m’agradaria sentir més suport d’altres països, fins i tot de la Unió Europea, entenc també que esta és una situació que hem d’aconseguir solucionar nosaltres sols” . Respecte a aquest llibre de poemes que és possible que publique pròximament, l’autora revelava que ella mateixa no és capaç d’explicar com escriu poesia, però que la poesia “té una capacitat de transmetre extraordinària, és l’idioma dels sentiments” afegia. En finalitzar, ha signat totes les seues obres als allí presents. 

Gioconda Belli és ja una de les veus més crítiques contra el règim del president del seu país, Daniel Ortega, que manté a la presó a centenars d’opositors i manifestants en unes condicions molt complicades.

L’any passat, Gioconda va publicar El pez rojo que nada en el pecho, obra amb la qual es va alçar amb el XXX Premi de Poesia Jaime Gil de Biedma. Els seus treballs, que van de la poesia a la novel·la, són nombrosos i icònics, i entre ells cal destacar: La mujer habitada (1988), Sofía de los presagios (1990), Waslala (1996), El pergamino de la seducción (2005), El país de las mujeres (2010), El intenso calor de la luna (2014) i, un dels més recents, Las fiebres de la memoria (2018). Tota una trajectòria que també se l’ha reconegut amb l’Ordre de les Arts i les Lletres de França.

Gioconda Belli va nàixer a Managua (Nicaragua) al desembre de 1948. Va estar vinculada al Frente Sandinista de Liberación Nacional entre 1970 i 1994. Es va iniciar en el món de la poesia en els setanta, publicant en revistes com El Gallo Ilustrado o Prensa Literaria. Pocs anys després va començar a ser premiada, posant-se així en valor el seu compromís polític i feminista. A més, és una de les escriptores llatinoamericanes més llegides i venudes tant a Amèrica com a Europa.

Imatge de García Poveda

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.