La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA FIRA DEL LLIBRE RET HOMENATGE AL POETA FRANCISCO BRINES

17-10-2021
  • El Premi Cervantes 2020 rep un sentit homenatge cinc mesos després de la seua mort. 

La 56ª Fira del Llibre de València ha retut homenatge aquest diumenge al poeta Francico Brines, que va faltar el mes de maig passat. En l’acte, organitzat pels llibreters valencians, ha sigut presentat el poemari pòstum Donde muere la muerte, un llibre revisat i molt madurat. Brines ha sigut i continua sent per a moltes i molts una de les grans veus de la poesia contemporània.

En la trobada, que ha durat una hora, han participat el també poeta Fernando Delgado; la Directora general del Llibre i Foment de la Lectura – Ministeri de Cultura i Esport, María José Gálvez; la directora de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori; l’editor de Tusquets, Juan Cerezo; i el president del Gremi de Llibrers de València, Juan Pedro Font de Mora. Aquest últim ha destacat: “Hui, els llibreters i lectors valencians, volem recordar-ho de manera present, alegre i assenyada. Perquè així era ell, una persona gojosa, una persona que gaudia de la vida i la vida amb ell”.  

El poemari pòstum és un treball fet amb calma, cura i revisat, amb versos que s’han anat depurant a través dels anys. L’obra consta de poemes intensos i quintaesenciados, que semblen desafiar a la mort des de la rotunda afirmació de la vida, la celebració de l’amor i l’amistat; i que es resisteixen a acceptar la finitud i l’oblit amb la força de la poesia imperible. Per tot això, aquest llibre és un esdeveniment.

Al finalitzar, la Fira del Llibre de València ha entregat una placa commemorativa a la presidenta de la Fundació Francisco Brines, Àngels Gregori. 

Francisco Brines va nàixer a Oliva (València) al 1932 y morí al seu poble també, al 2021. Llicenciat en Dret, Filosofia i Lletres i Història, va ser un poeta espanyol enquadrat en el grup poètic dels anys 50. Va ser doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de València, lector de literatura espanyola en la Universitat de Cambridge i professor d’espanyol a Oxford. Des de 2001, va ser acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola. La seua obra poètica va ser reconeguda amb els més importants guardons, com el Premi Adonais, el Premi de la Crítica en la modalitat de poesia, el Premi de les Lletres Valencianes, el Premi Nacional de Poesia, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, entre altres. En 2019 se’l va reconéixer amb l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i en 2020 amb el Premi Cervantes.

Imatge de García Poveda

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.