LA FIRA DEL LLIBRE RET HOMENATGE A EMPAR CLARAMUNT

15-10-2021
  • L’artista de Puçol, que dirigia el Teatre Buffo des de 1983 i El Marionetari des de 1998, va morir el mes de març passat. 

La Fira del Llibre de València i el Teatre Buffo han retut homenatge aquesta vesprada a la contacontes i titellaire Empar Claramunt, que va morir al març d’enguany. La de Puçol sempre va ser un referent artístic a nivell nacional, amb més de 30 anys a l’esquena donant vida als seus “inanimats”.

A l’homenatge han acudit un centenar de persones. S’han donat moments emocionants durant tota l’hora, sobretot en recordar els seus inicis i la seua il·lusió abans de pujar-se als escenaris. Claramunt no entenia la vida lluny d’aquests, perquè era una dona feta per al teatre. És més, des de 1983 dirigia el Teatre Buffo, que va nàixer fruit d’una experiència pedagògica d’ensenyament de la llengua italiana.

Empar era el símbol d’una generació. És per eixe motiu que gent de totes les edats, més majors i més joves —alguns dels quals van créixer amb ella—, han volgut acompanyar als seus familiars i companys de treball en una data tan especial. Han rememorat a una Empar conscienciada amb els missatges que donava en les seues obres i molt feliç veient créixer als xiquets i xiquetes que la seguien


Empar Claramunt (Puçol, 1954) es va llicenciar en Filologia Moderna per la Universitat de València i va ser en 1985 quan va descobrir la importància de les marionetes i la pedagogia amb María Signorelli. Va iniciar la seua formació específica en el “teatre de l’animat” amb Philippe Genty, en l’Institut del Teatre de Barcelona. Va compaginar la seua passió teatral amb el ser professora d’italià, la qual cosa li va portar a fundar el Centre G. Leopardi de València. I va traduir al valencià, entre altres, textos dramàtics de Dario Fo. L’any 94 va emprendre la tasca de formació al professorat i, quatre anys després, va fundar El Marionetari, un lloc amb molta vida teatral i cultural a València.

Imatge de García Poveda