La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

LA FIRA DEL LLIBRE ACULL DUES TAULES REDONES DE CARÀCTER REIVINDICATIU EN LA SEUA SEGONA JORNADA

15-10-2021
  • Les temàtiques i títols d’aquestes han sigut «Commonwealth catalano-valenciano-balear» i «Els drets lingüístics dels valencians». 

«Commonwealth catalano-valenciano-balear» i «Els drets lingüístics dels valencians» són els títols de les dues taules redones que han tingut lloc aquest divendres a la vesprada en el marc de la 56a Fira del Llibre de València, que ha viscut hui la seua segona jornada. 

En la primera han participat Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al desenvolupament del Corredor Mediterrani i catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de València (UV); Salvador Enguix, periodista i professor de la UV; Gustau Muñoz, assagista, editor i codirector de la revista L’Espill; i Antoni Furió, catedràtic d’Història Medieval de la UV i codirector de la revista L’Espill. Una «Commonwealth catalano-valenciano-balear» realitzada a propòsit del dossier publicat en L’Espill núm. 65. Durant l’acte s’ha destacat que “els tres territoris que formen aquesta commonwealth compartim història, cultura i hem de compartir també un interés econòmic comú”, en paraules de Gustau Muñoz. Després de fer també un breu recorregut polític de la història del territori catalano-valencià-balear, Antoni Furió ha agraït i destacat la importància del posicionament públic dels empresaris respecte a aquests interessos.


D’altra banda, en la taula redona «Els drets lingüístics dels valencians» —realitzada amb motiu del 25a aniversari de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics—, han intervingut Rafael Castelló i Vicenta Tassa, codirectors de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València. Tots dos han remarcat la joventut de la mateixa però la necessitat que es creara. Vicenta Tassa ha ressaltat “la importància d’integrar les llengües minoritàries en l’entorn digital, un entorn en el qual les llengües majoritàries com l’anglés i el castellà es mengen si no tot l’espai”. Rafael Castelló ha destacat que “el concepte d’identitat va estretament lligat al concepte de llibertat. La disglòssia és un element que empobreix la democràcia”.

Imatge de García Poveda

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.