La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

BÀRBARA BLASCO I ELISA FERRER CONVERSEN DE LITERATURA EN LA FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA

15-10-2021
  • Les escriptores valencianes han presentat les seues novel·les i parlat amb el públic en la segona jornada de fira. 

La 56a Fira del Llibre de València ha acollit aquest divendres a les escriptores valencianes Bàrbara Blasco i Elisa Ferrer, que han protagonitzat un col·loqui al voltant de les seues respectives novel·les, Dicen los síntomas (2020) i Temporada de avispas (2019), totes dues guardonades amb el Premi Tusquets en anys consecutius. 

En la tertúlia amb els lectors, que han omplit la Sala Museu 3 dels Jardins de Vivers, les autores han parlat del món de la literatura, la importància d’esdeveniments com les fires de llibres i del rerefons de les seues obres, que empren unes veus molt personals i sinceres. “Un es mira a si mateix per a buscar el personatge, que no ha de quedar atrapat en el nostre ego”, ha expressat Bàrbara Blasco. 

Les novel·les de Blasco i Ferrer tenen molt en comú, ja que comparteixen elements com la infància, un pare absent i una malaltia present. Com afegia Ferrer: “Hi ha molta identitat en les famílies, i això és literatura”. Això no és casualitat, perquè ambdues venen de famoses escoles d’escriptura en les quals han forjat el seu estil

Dicen los síntomas (2020) compta la història de Virgínia, que mai ha mantingut una bona relació amb el seu pare i se sent obligada a visitar-lo diàriament quan aquest és ingressat greument malalt en una clínica de València. Per a ella, obsessionada amb les malalties, els símptomes es revelen més sincers que les paraules. Un nou pacient, un home enigmàtic i no mancat d’atractiu, ocupa llavors el llit veí. Al principi Virgínia a penes creua amb ell algunes paraules de cortesia, però, a poc a poc, els dos traven una complicitat aliena a l’asèpsia de l’hospital. Temporada de avispas (2019), per part seua, narra la vida de Núria, que treballa de dibuixant en una revista satírica i es queda sense ocupació a causa de les retallades, s’enfronta a les vespes que dormen en la infància. Una trucada telefònica és l’agulló que ho desencadena tot. El seu vertader pare, del qual ella i el seu germà Raúl van perdre el rastre fa anys, ha reaparegut. I està en l’UCI.  La seua infància lluminosa amb ell, les topades amb la seua mare, la seua por a les vespes, un terror que Núria conjura dibuixant-les obsessivament, emergeixen amb força. Núria descobrirà per fi la història oculta del seu progenitor, els motius pels quals la va abandonar, i tal vegada entendrà moltes coses. 

Bàrbara Blasco (València, 1972) està llicenciada en Periodisme. Ha estudiat direcció cinematogràfica en el Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya, i guió de cinema a la Escuela de Cine de San Antonio de los Baños (Cuba). Ha escrit novel·les com a Suerte (2013) i La memória del alambre (2018), i en l’actualitat col·labora a València Plaza i imparteix classes en el Taller d’Escriptura Creativa de Fuentetaja. Amb Dicen los síntomas (XVI Premi Tusquets Editores de Novel·la 2020) aconsegueix, gràcies a una escriptura sense contemplacions i molt original, un excel·lent retrat d’una dona en crisi. 


Elisa Ferrer (L’Alcúdia de Crespins, València, 1983) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València, diplomada en Guió de cinema i televisió per la Escuela de Cine de Madrid i graduada en el Màster d’Escriptura creativa en espanyol per The University of Iowa, on va ser membre de l’equip de redacció de la revista Iowa Literària. Va treballar com a guionista de televisió i com a analista de guions de llargmetratge per al Departament de Ficció d’RTVE. Ha publicat articles i poemes en diverses revistes literàries, entre elles Revista Temporales de la New York University o Contratiempo de Chicago. És autora de l’assaig «The Royal Tenenbaums» en Wes Anderson (Plan Secreto, 2014) i del conte «Don Hipólito» en l’antologia Historias de clase (RiE, 2014). Temporada de avispas és la seua primera novel·la (XV Premi Tusquets Editores de Novel·la 2019).

Imatge de García Poveda

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.