La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

GIOCONDA BELLI, PRESÈNCIA INTERNACIONAL D’EXCEPCIÓ A LA 56 FIRA DEL LLIBRE

1-10-2021

La reconeguda poeta i novel·lista nicaragüenca participarà en una trobada amb lectors el pròxim 17 d’octubre

Aquest octubre, la 56 Fira del Llibre de València recupera l’habitual presència dels escriptors i escriptores més destacats de l’àmbit local i nacional, amb un important afegit per a l’edició de 2021: la visita també d’una figura literària de prestigi internacional com Gioconda Belli. L’autora nicaragüenca, amb reconeixements entre els quals es troben el premi Jaime Gil de Biedma de poesia o l’Ordre de les Arts i les Lletres de França, protagonitzarà una trobada amb els lectors el proper diumenge 17 d’octubre (18 hores) que comptarà també amb la participació de la poeta d’Oliva Àngels Gregori.

Gioconda Belli s’ha convertit en una de les veus més crítiques contra el règim del president del seu país, Daniel Ortega, que manté a la presó a centenars d’opositors i manifestants en unes condicions molt difícils. “Jo vull trons que boten les parets d’aquestes presons, però només tinc paraules”, escrivia el passat 26 de setembre en una carta pública. Des del mes de maig, Belli roman fora de Nicaragua per l’escalada repressiva de govern contra l’oposició, a poc més d’un mes per a la celebració de les eleccions generals.

Nascuda a Managua el 1948, Gioconda Belli ja va publicar a El país bajo mi piel (2001) les seues memòries del període sandinista, durant el qual va combatre a la dictadura que ja li va obligar a exiliar-se abans del triomf de la revolució, el 1979. Entre les seues obres més icòniques es troben La mujer habitada (1988), Sofía de los presagios (1990), Waslala (1996), El pergamino de la seducción (2005), El país de las mujeres (2010), El intenso calor de la luna ( 2014) o la més recent Las fiebres de la memoria (2018).

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.