La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Sonsoles Ónega: “L’amor és el llenguatge universal, el que tothom entén”

4-05-2019

“L’amor és el llenguatge universal, el que tothom entén”, ha assegurat aquest matí la periodista i escriptora Sonsoles Ónega en la presentació de la seua novel·la Después del amor (Planeta, 2017) en la Fira del Llibre de València. L’obra, premi Fernando Lara de Novel·la, conta de manera novel·lada la història d’amor entre Carmen Trilla i Frederic Escofet, transcorreguda a Espanya durant la II República i la Guerra Civil, i a França i Bèlgica durant l’exili.

La protagonista, Carmen Trilla, era membre de la burgesia catalana, esposa d’un metge, i mare de tres fills; Escofet, fill d’un milionari fabricador d’estilogràfiques, casat i amb dos fills, era el cap dels Mossos d’Esquadra en la proclamació de l’Estat Català per part de Lluís Companys en 1934. El romanç entre tots dos, sorgit en 1933 en el transcurs d’un viatge amb tren, va superar empresonaments, internaments en hospitals i reclusions en camps de concentració, així com les penúries de l’exili. Ónega recupera en la seua novel·la la història de Trilla, oculta fins ara i que havia sigut omesa en la biografia autoritzada d’Escofet publicada pel periodista Xavier Febrés.

En paraules de l’autora, Después del amor “fa justícia a una dona que estava oculta només per estimar a un home fora del matrimoni”. La història, segons ha explicat Ónega, “tenia ingredients meravellosos en un context històric fascinant”. La periodista ha considerat que la situació de les dones ha millorat en comparació amb l’època històrica en la qual s’ambienta la seua novel·la, però “encara hi ha molt que canviar”. “Les dones continuen sent carn de canó quan decideixen trencar amb tot. Sobretot, en ciutats xicotetes o en pobles”, ha afirmat.

Sonsoles Ónega (Madrid, 1977) és periodista de televisió. Ha treballat en els serveis informatius de CNN+ i Cuatro com a redactora de Tribunals, i durant deu anys com a cronista parlamentària en Informativos Telecinco, cadena en la qual des de fa un any presenta el programa Ya es mediodía. En 2004 va signar la seua primera obra narrativa, Calle Habana, esquina obispo, premi Letras de Novela Corta, a la qual han seguit els títols Encuentros en Bonaval, Donde Dios no estuvo, Nosotras que lo quisimos todo y Después del amor.