La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Marta Pessarrodona: “La poesia pot ser una eina política”

4-05-2019

“La poesia pot ser una eina política”, ha assegurat la poetessa i traductora Marta Pessarrodona amb motiu de l’homenatge que li rendirà aquesta vesprada la Fira del Llibre de València per la seua trajectòria. Participaran en l’acte l’escriptora Gemma Pasqual i el president del Gremi de Llibrers de València, Nacho Larraz. L’escriptora ha anunciat, a més, que la seua poesia més política “serà publicada pròximament en una trilogia”.

La poeta catalana ha sigut recentment guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2019 a causa de la seua importància i exemplaritat intel·lectual. En els seus cinquanta-un anys d’història, només cinc dones havien rebut fins ara el guardó: Mercè Rodoreda (1980), Teresa Pàmies (2001), Montserrat Abelló (2008), Maria Antònia Oliver (2016) i Isabel-Clara Simó (2017). Per a Pessarrodona, això constitueix “un dèficit, no solament pel nombre de dones, sinó també pel nombre de poetes i poetesses”. “Estic doblement contenta d’haver-lo rebut: per ser dona i per ser poetessa”, ha afirmat Pessarrodona, qui ha mostrat la seua confiança en què la situació “canvie d’ara endavant”.

Pessarrodona és una dona compromesa amb la literatura en tots els seus vessants: poeta; traductora d’autores com Doris Lessing, Sylvia Plath, Daura Russell, Susan Sontag, Claire Tomalin i Virgínia Woolf; assagist; editora i promotora cultural. No obstant això, la catalana assegura sentir-se “poetessa abans de res”. Per a l’escriptora, la poesia està en tot el que escriu, “fins i tot, tots els llibres d’assaig que he escrit contenen certa poesia”, explica. I és que, per a la guardonada, “la poesia t’ensenya que una paraula és equivalent a un capítol d’una novel·la”. El fet que la seua poesia siga lapidària, càustica i sentenciosa explica bé que l’homenatjada tinga molt clar que “poesia i pensament estan inexorablement lligades”.

Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941) és poetessa, escriptora, traductora i crítica literària. Ha publicat nombroses obres com Primers dies de 1968 (1968), Setembre 30 (1969), Memòria (1979), Tria de poemes (1994) i L’amor a Barcelona (1998), entre altres. A més, ha guanyat diversos guardons dels quals destaquen la Creu de Sant Jordi (1997), el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya (2010) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2019).

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.