La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Laura Huerga: “La Llei Mordassa ha fet tant mal que la gent s’autocensura i es desmobilitza”

3-05-2019

“La Llei Mordassa ha fet tant mal que la gent s’autocensura i es desmobilitza automàticament”, ha denunciat Laura Huerga, fundadora de l’Editorial Raig Verd, amb motiu de la presentació aquesta vesprada en la Fira del Llibre de València de Tu, calla! coescrit al costat de la traductora Blanca Busquets. També ha participat en la presentació el periodista hondureny Milthon Robles, perseguit al seu país per investigar i denunciar estructures d’extorsió que involucren polítics, líders religiosos i maras, i que resideix a Barcelona gràcies al programa Escriptor Acollit del PEN Club. Teniu alguna traducció millor?

“La situació de censura actual a Espanya és molt preocupant: s’ha aconseguit que una persona s’autocensure abans d’actuar i també que no es mobilitze per a manifestar-se o per a expressar les seues idees només per por”, ha afirmat Huerga, que també mostra la seua inquietud per “la inexistent llibertat de premsa”. “Els mitjans només publiquen a favor dels poders fàctics i les empreses”, ha assegurat l’autora, que en Tu, calla! denuncia que la Llei Mordassa i el Codi Penal espanyol vulneren els drets humans fonamentals.

Milthon Robles ha considerat, per part seua, que la situació de la llibertat de premsa a Espanya “tampoc és idònia, encara que és incomparable amb l’hondurenya: ací no et persegueixen per a disparar-te, però tampoc existeix la llibertat d’expressió”. Per a Robles, la censura a Espanya ha sigut més palpable des de 2015 amb la Llei Mordassa, que “va totalment en contra de l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans”. “Com Espanya no compleix aquest article és contradictori que estiga dins d’una institució com la Unió Europea”, ha assegurat.

El periodista independent segueix amenaçat al seu país, i els seus comptes en xarxes socials “estan controlades per hackers constantment malgrat estar fóra d’Hondures”. “Els qui fem periodisme independent, quedem a la deriva”, ha lamentat Robles, que ha defensat continuar lluitant per la seua causa fins al final perquè, en cas contrari, “estàs donant la raó a allò contra el que lluites”. “U és periodista quan cerca la veritat fins al final”, ha afirmat.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.