La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Pepa Guardiola: “Els demòcrates han patit molt al llarg dels anys”

1-05-2019

“Ara més que mai hem de demostrar que, encara que portem quaranta anys de democràcia, els demòcrates han patit molt al llarg dels anys”, ha declarat l’escriptora valenciana Pepa Guardiola (Xàbia, 1953) amb motiu de la presentació del seu llibre Asunción busca la pau i la igualtat, aquesta vesprada en la Fira del Llibre.

En Asunción busca la pau i la igualtat, Guardiola adapta als joves i menuts la història de la política alacantina Asunción Cruañes, qui va ser una de les dones diputades que van participar en el debat de la Constitució Espanyola (1978). Aquest llibre està dins de la col·lecció de l’editorial Edicions 96 La nostra gent, on també es parla de figures valencianes com Isabel de Villena o Joan Fuster. “Jo la coneixia personalment i se’m va fer molt fàcil escriure sobre ella”, afirma l’escriptora. “Tindre fotografies d’ella -afegeix Guardiola- va ajudar l’il·lustrador, qui ha fet una adaptació molt bonica que complementa el text”.

Pepa Guardiola destaca sobre la figura d’Asunción Cruañes que era “una persona molt generosa i amb unes idees socials clares sobre la igualtat i la democràcia”. “Durant la seua trajectòria es va dedicar al moviment social i democràtic, i va reivindicar els drets de la dona en la societat”, afirma l’escriptora, qui també descriu que ella va posar el seu gra d’arena “perquè les dones estigueren representades en un moment tan important de la nostra història com va ser la Constitució”.

En la presentació del llibre també ha participat Pepe Reig, professor de Periodisme i un dels sis fills d’Asunción Cruañes, qui reconeix que s’emociona pel fet que la figura de la seua mare haja sigut tractada en aquesta obra, especialment perquè es dirigeix al públic infantil. “Els xiquets i especialment les xiquetes necessiten models de dones compromeses i que van treballar molt”, assegura Reig, qui afegeix que la figura de Cruañes “pot contribuir a fer vore que això és possible i que no s’han de repetir els models del passat on la dona estava relegada a un segon pla”.

“Són molt importants obres com aquestes perquè reafirmen l’espai conquerit per les dones”, declara el fill de la política, qui reivindica que “en qualsevol període històric en què s’ha progressat, hi ha hagut dones i no s’ha contat; va passar en la Transició, quan hi va haver dones, encara que poques, però estaven”.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.