La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Lucas Marco: “L’oblit de la Brigada Político-Social seria impensable en una democràcia consolidada”

1-05-2019

“L’oblit de la Brigada Político-Social seria impensable en un altre país amb una democràcia consolidada, com Alemanya”, ha assenyalat el periodista Lucas Marco amb motiu de la presentació aquesta vesprada en la Fira del Llibre de Simplemente es profesionalidad. Historias de la Brigada Político Social de València (Institució Alfons el Magnànim, 2018). En la seua obra, Marco, que va obtindre la I Beca de Periodisme d’Investigació Josep Torrent atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim, revela qui eren els agents de la repressió franquista a València i ofereix un extens retrat sobre un tema, que, segons el periodista, “ha sigut poc estudiat a Espanya”.

“La Brigada Político-Social era una policia política clàssica, pròpia d’una dictadura autoritària feixista, la finalitat de la qual era desactivar, perseguir i reprimir l’oposició franquista”, ha destacat Lucas Marco. El periodista ha afegit que la brigada no solament actuava contra comunistes, anarquistes o socialistes, sinó també contra liberals moderats o catòlics progressistes.

Així mateix, Marco ha explicat que els primers governs democràtics “van recuperar eixos agents” i que, a més, “van reciclar” personatges l’actuació dels quals havia sigut “térbola i coneguda en les files de l’antifranquisme”. Aquests fets els simbolitza la frase amb la qual el periodista ha titulat el llibre. “És una cita de Manuel Ballesteros, l’agent que més lluny va arribar en la seua carrera després de la Transició, que en una entrevista al diari El País va destacar que allò seu era simplement professionalitat, ja que havia actuat en la legalitat anterior”, ha assenyalat Marco.

D’altra banda, Lucas Marco estudia en una part del seu llibre la relació que van mantindre la Gestapo i la Brigada Político-Social, un tema sobre el qual Marco ha denunciat que hi ha poca informació. “A partir de l’any 1939, la Brigada Político-Social i la resta d’organismes incipients del franquisme van començar a rebre assessorament dels alemanys”, ha comentat el periodista. Marco ha afegit que els agents de la Gestapo tenien com a objectiu capturar antics membres de la Internacional Comunista i de les Brigades Internacionals que s’havien quedat de forma clandestina després de la guerra a Espanya. “També perseguien i detenien població jueva que fugia d’Europa, i fins i tot maçons”, ha afegit.