La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Joanjo Garcia: “Tenim un país mediocre perquè tenim ambicions mediocres”

1-05-2019

“Tenim un país mediocre perquè tenim ambicions mediocres, per això és important ser ambiciós”, afirma Joanjo García, escriptor i exprofessor d’Història amb motiu de la signatura d’exemplars en la Fira del Llibre de València d’Insurrectes de res (Sembra Llibres, 2019), la seua última novel·la. L’obra és la seua setena publicació i, com moltes de les anteriors, gira entorn de la generació dels noranta, que, segons l’autor, “és una generació que encara no ha pres consciència de si mateixa; es va dedicar molt a contestar i poc a proposar”.

En Insurrectes de res, Joanjo Garcia fa un pas cap avant en la seua fecunda trajectòria amb una novel·la curta que transcorre entre l’actualitat i la citada dècada. L’autor escriu sobre l’època, al seu parer, amb nostàlgia i claredat: “Aquesta generació o s’ha ficat en opcions reformistes o se n’ha anat a casa. Però construir, no ha construït res”, sentencia l’escriptor. L’autor valencià fa responsable d’aquest menfotisme generacional el nihilisme que, al seu parer, comença a impregnar aquesta generació i que després s’ha fet més evident amb els millenials. “És una generació contestatària, però marcada per la cultura pop: per això tinc moltes ambivalències enfront d’ella”, declara.

Per a l’autor, que ha rebut guardons com el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, la solució per a fer despertar les noves generacions passa per “intentar transmetre sempre als joves que l’art és qualsevol cosa. Fins a un missatge de WhatsApp pot ser art”. Segons l’escriptor, el poder està en la capacitat de seducció que té la paraula, que és molt superior a “altres qüestions que els preocupa als adolescents, com vestir roba de marca o portar els calçotets fora dels pantalons”.