DEL 25 D'ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019

Susana Gisbert sensibilitza els adolescents en matèria de violència de gènere amb Caratrista

30-04-2019

“Vaig pensar que la millor manera de sensibilitzar els adolescents en matèria de violència de gènere era entretenint-los” afirma Susana Gisbert, fiscal especialitzada en violència de gènere i escriptora, en la presentació de la seua novel·la basada en fets reals, Caratrista (Vincle, 2019). En l’acte han participat també Teresa Gisbert, fiscal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, i Encarna Cuenca, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana. L’escriptora confessa que “m’ha costat molt escriure aquesta obra perquè el públic al qual em dirigia és especialment complicat”, per aquesta raó, “vaig pensar que si els entretenia alhora que els conscienciava, me’ls podia guanyar”.

Per part seua, Teresa Gisbert ha considerat que l’assetjament escolar “és un dels temes més preocupants de la societat actual”. Segons la fiscal, “la llei contra la violència de gènere encara no s’ha desenvolupat ni s’ha complit i, en aquest sentit, la formació del professorat és de vital importància perquè cada vegada els casos apareixen en edat més primerenca”. Per a Gisbert, existeix un problema de base en l’ensenyament, però també en la manera d’actuar per part de les persones al voltant de la víctima, que advoquen per la llei del silenci: “Els maltractadors persegueixen la paràlisi dels víctimes i això s’aconsegueix amb amenaces”. D’altra banda, allò imprescindible per a Teresa Gisbert és “educar en l’empatia, sobretot els adolescents”. “I Caratrista aconsegueix posar-nos en la pell de persones que estan patint aqueixa violència”, detalla la fiscal.

Encarna Cuenca, que ha entregat a Teresa Gisbert un guardó pel seu compromís en la professió durant l’acte, considera que Caratrista és necessari fins i tot per als últims cursos de l’ensenyament primari perquè “és amable i amé de llegir, i com més prompte comencem a formar les noves generacions, millor”. En aquest sentit, la presidenta del Consell Escolar ratifica que “la base de les violències són els micromasclismes que en realitat són tan masclistes com els macromasclismes, el que passa és que són rutinaris, i per això cal eliminar-los des de la infància”.