La 57 Fira del llibre se celebrarà del 28 d'abril al 8 de maig de 2022

Sarrià i Carrasco presenten la narració il·lustrada d’Al país de l’olivera com “una història de bellesa, lluita i memòria”

30-04-2019

Xavi Sarrià, cantautor i escriptor, i Aitana Carrasco, il·lustradora, han presentat aquesta vesprada en la Fira del Llibre Al país de l’Olivera, adaptació literària de la popular cançó que Sarrià va escriure per a Obrint Pas el 2011, en l’àlbum Coratge, i que ara publica Sembra Llibres amb narració il·lustrada de Carrasco.

El llibre, basat en tot un himne generacional que va guanyar el Premi Ovidi el 2015 a la millor lletra, permet viatjar per un mosaic de versos i dibuixos per a “cuidar del lloc d’on venim i que mai deixem d’estimar”, declara l’autor.

Sarrià pretén que l’obra es reba com “una història de bellesa, de lluita i de memòria des del país més íntim, al més col·lectiu”. Carrasco admet que il·lustrar el text de Sarrià “va ser tot un repte perquè la cançó és totalment paisatgística, no té una història i la vaig haver de crear jo”. La solució va ser, detalla Sarrià, que “es contara una història paral·lela a la narrativa de la cançó, la història de dos amics que creixen junts”.

La il·lustradora va fer un treball de recerca molt detallat dels objectes, la roba i els complements de l’època dels anys 80, així com de la fauna i la flora que ambienta les imatges del llibre. “Em vaig haver de documentar molt per a plasmar tot els objectes de forma real, tot el que apareix és de la nostra generació: vaig investigar fins i tot sobre el disseny dels calcetins”, descriu Carrasco.

Tots dos afirmen que l’obra és una oda a la seua generació i, en certa manera, “és una obra malenconiosa”, detalla la il·lustradora. Així, Carrasco assegura que és una cançó i un llibre que “em transforma, que em porta a la infància, però amb nostàlgia. I el lector també s’emociona i s’hi identifica en llegir-lo”, confessa l’artista.

La Diputació de València ha atorgat una ajuda de 10.000 euros per a la realització de la 57 Fira del Llibre de València.