La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Martí Domínguez: “Cal abandonar els tints de guerra civil per a contar la nostra història”

30-04-2019

“Cal abandonar els tints de guerra civil per a contar la nostra història, tal com ha passat aquests dies en campanya electoral, perquè sinó la història es repetirà”, ha assegurat el periodista, escriptor i biòleg Martí Domínguez a propòsit de la seua participació aquesta vesprada en la Fira del Llibre en una trobada amb clubs de lectura sobre la seua obra La Sega (Proa, 2016). Al seu parer, el nou govern hauria “d’acostar-nos als fets històrics del segle passat de la manera més desinhibida possible i, a més, sense polititzar; hauria d’explicar-se encara que des de totes les parts”.

La Sega és un relat, basat en esdeveniments reals, que narra la repressió franquista en terres del Maestrat. “Són uns fets desconeguts, una matança molt bèstia en un període de la història del qual encara costa molt parlar”, aclareix l’autor. Segons el seu punt de vista, aquest silenci s’explica pel fet que “hi ha un dolor silenciat perquè va haver-hi molta violència, també violència sexual”.

La principal motivació de Domínguez per a escriure la seua obra va ser retre homenatge als parcers del Penyagolosa i “a una manera de viure que s’està perdent, i que implica un contacte amb el paisatge i una sensació de llibertat que es perd amb ells i comportarà una inevitable despoblació del territori”. A més, segons Domínguez, “els maquis no han tingut un reconeixement real malgrat que es van jugar la vida per nosaltres. Sense el seu homenatge, no s’avança”.

Martí Domínguez (Madrid, 1966) és doctor en Biologia, periodista i un prolífic escriptor de narrativa i assaig guardonat amb nombrosos premis. Entre les seues obres destaquen El secret de Goethe (Edicions 62, 1999), Premi Prudenci Bertrana; El retorn de Voltaire (Destino, 2007), Premi Josep Pla; El fracassat (Proa, 2013); El somni de Lucreci (Proa, 2013), Premi Carles Rahola d’Assaig; Veus de ciència (Onada, 2017), II Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló, i la seua última obra, L’assasí que estimava els llibres (Proa, 2017). Destaca també la seua tasca com a divulgador científic des de la direcció de la revista especialitzada Mètode, amb la qual va guanyar el Premi Nacional de Periodisme en 2007.