La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Toni Cabo: “La literatura infantil pot crear una societat més igualitària on tots tinguem les mateixes oportunitats”

29-04-2019

“La literatura infantil pot crear una societat més igualitària on tots tinguem les mateixes oportunitats”, ha assegurat aquesta vesprada l’autor Toni Cabo, qui ha participat en la taula redona Som diversos i diverses, organitzada per la Fira del Llibre i que tamb ha comptat amb la presència de Teresa Broseta, Toni Cabo i Josep Arrandis.

Cabo, qui va treballar amb un personatge sord en Ona té moltes coses a contar, amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (FESORD), ha lamentat que encara “desconeguem prou les necessitats de les persones sordes i la llengua de signes”, i que ell va agrair molt l’ajuda de FESORD per al seu treball. “Sempre he tractat amb naturalitat la diversitat, perquè són persones que tenen les mateixes relacions personals que altres”, ha assegurat.

“Si tractem la diversitat funcional a la literatura infantil tenim el benefici de la normalitat i de que hem de ser capaços de llegir i no sentir llàstima pel protagonista”, ha assegurat per la seua banda l’escriptor Carles Cano, qui ha tractat la diversitat funcional en el llibre Mi tío y el misterio de la caracola, també amb un xiquet sord com a protagonista. “Als col·legis públics hi ha molta diversitat, amb problemàtiques diferents, i està bé que els xiquets ho veuen així a la literatura infantil”, ha afirmat Cano.

Teresa Broseta, autora de diferents llibres sobre diversitat funcional, afirma que ella no vol tractar això com un problema i que les seues obres giren al voltant de personatges com altres. L’escriptora, que està especialitzada en educació especial, explica que “són personatges que m’ixen de manera molt natural” i que la seua feina pot ajudar a crear referents: “Si ens deixem a una part de la societat fora, ells no es veuen reflectits”.

En la mateixa línia ha parlat Josep Arrandis, treballador social i autor de l’àlbum il·lustrat El món de Pao, sobre un personatge sord, qui ha assegurat que “totes les persones necessiten un referent en la literatura, que no deixa de ser una descripció del nostre món”. “Nosaltres fem un pont per a les persones amb diversitat i ajudem a transmetre valors, i ajudar a escoles, famílies i societat”, ha afirmat l’autor, per a qui “les persones amb diversitat funcional han estat relegades i és una necessitat tindre una literatura infantil sobre això”.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.