La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Cristina Sorio: “El càstig per robar als més pobres no ha d’oblidar-se mai. El ‘cas Cooperació’ necessitava la seua història en paper”

29-04-2019

Desmontando a un corrupto és la novel·la amb que la periodista valenciana Cristina Sorio (València, 1982) ha volgut deixar en paper el relat del conegut com a ‘cas Cooperació’ o ‘Negrolandia’, procediment que va marcar en 2015 un abans i un després en la història política i judicial de la Comunitat Valenciana. “Robar als més pobres suposa tal perversió que el seu càstig no ha d’oblidar-se mai”, ha subratllat Sorio aquest matí durant la signatura d’exemplars en la 54 Fira del Llibre de València.

L’escriptora, responsable de la secció de Tribunals en Europa Press Comunitat Valenciana, basa la seua opera prima en un cas real amb tints de ficció. El protagonista és un fiscal Anticorrupció encarregat de desemmascarar una trama enriquida amb diners presumptament destinats a diverses ONG d’Amèrica Llatina. “Qui s’embarque en aquesta àrdua investigació, repleta de sorpreses, serà qui ha de deixar volar la imaginació i decidir què és el que va ocórrer realment i quins relats són fruit de la meua invenció”, ha destacat.

“El format és el d’un diari en el qual el fiscal va narrant, pas a pas i fil per randa, com es va desenvolupar la investigació. Amb les seues inquietuds, amb les seues pors i assoliments”, ha explicat Sorio. “Persegueix” –ha afegit—“comptar aspectes que no es van saber i que van poder ocórrer durant la investigació del cas. He intentat aparcar les dades més tècniques i donar-li color perquè siga un llibre que puga arribar a tota classe de públic, fins i tot als quals desconeixen per complet aquest assumpte”.

El motiu de la immersió d’aquesta periodista en el món de la literatura es va deure “a la marca tan profunda que la cobertura d’aquest cas va tindre en mi, tant a nivell personal com professional. En primer lloc, per la crueltat dels fets, perquè desviar diners públics per a comprar pisos o garatges no és cooperació. Va ser sorprenent descobrir que de 1,6 milions d’euros que havien d’arribar a Nicaragua per a canalitzacions d’aigua, tan sols es destinaren 43.000 euros per a fer dos miserables pous”, ha postil·lat.

També li va cridar l’atenció la reacció d’alguns dels protagonistes de la història, especialment la del set vegades conseller de la Generalitat Rafael Blasco. “Fins llavors semblava un home infranquejable, considerat per molts totpoderós. I va ser condemnat a sis anys i mig de presó per malversació, prevaricació i falsedat”, ha recordat.

Aquest cas “va tindre molta repercussió” tant social com mediàtica i, segons la periodista, “va omplir moltes portades de periòdics”. Però l’objectiu de la novel·la, que va començar a escriure en 2015, amb la sentència ferma del Suprem, és que aquests fets “fràgils” queden recollits en un llibre que no perda actualitat. Cristina Sorio estarà signant exemplars en la Fira del Llibre divendres que ve 3 de maig.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.