Tona Català: “La societat és tan diversa que qualsevol xiquet pot sentir-se identificat amb Carme “

27-04-2019

“La societat és tan diversa que qualsevol xiquet pot sentir-se identificat amb Carme i amb la incomprensió que viu, en aquest món dominat per la incomunicació”, ha assegurat Tona Català aquesta vesprada en la Fira del Llibre  de València, a propòsit de la presentació de Mira’m als ulls, coescrit al costat de la seua filla, Carme Morera, i segona part d’A mi què em passa?. L’acte també ha comptat amb la participació de la il·lustradora del llibre, Cristina Durán, i del president de la Generalitat, Ximo Puig.

El títol Mira’m als ulls és representatiu de la vida de Carme, en la qual estan presents problemes relacionals amb els seus iguals ja que “es troba constantment amb una muralla quan intenta comunicar-se amb els altres i la gent no la mira als ulls. Se sent summament incomunicada, però puc assegurar que si la gent té voluntat de comunicar-se, es comunica”, afirma Català. La coautora creu que la societat actual està incomunicada però “persones com Carme ho noten més perquè són molt receptives”. Segons Català, “la societat és tan diversa que qualsevol xiquet pot sentir-se identificat amb Carme i amb la incomprensió que viu, en aquest món dominat per la incomunicació”.

Des de 2014, Tona Català i Carme Morera recullen les vivències de Carme en el blog Me das un beso bonita?, com un cant de superació del qual va nàixer A mi què em passa?. Aquesta obra, també il·lustrada per Cristina Durán, pretenia “donar a conéixer la realitat quotidiana que viu Carme i molts joves en la seua mateixa situació” explica Català. Ara, continuen amb Mira’m als ulls, perquè “Carme s’ha fet major i té més problemes en acostar-se cada vegada més a l’edat adulta i és més crítica que abans”, conta la coautora.

Els dos llibres són un homenatge a Carme i a les famílies en situació similar. “Volem ajudar-los i dir-los que de tot s’ix”, assegura Català. La seua filla és per a ella un exemple de superació i d’optimisme, “encara que a vegades sentencia frases com ‘no sóc la teua mascota’, quan els seus excompanys d’escola sol li fan cas per a fer-se fotos en Instagram però no ixen a passejar o de festa amb ella”.