La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Santiago Lorenzo, Marta Sanz i María Martínez Bautista recullen en la Fira el premi Los Libreros Recomiendan de CEGAL

27-04-2019

La Fira del Llibre de València acull l’acte de lliurament dels II Premis Els Llibreters Recomanen, que concedeixen les llibreries independents espanyoles agrupades en CEGAL

(València, 27/04/2019) La Fira del Llibre de València ha acollit aquest matí el lliurament dels II PREMIOS Los Libreros Recomiendan a Santiago Lorenzo per Los asquerosos (Blackie Books), en la categoria de ficció; a Marta Sanz, per Monstruas y centauras. Nuevos lenguajes del femenismo (Anagrama), en la categoria de no ficció, i a María Martínez Bautista, pel llibre de poemes Galgos (La Bella Varsòvia), que ha sigut distingit amb el premi Javier Morote destinat a reconéixer als i les autors novells. La segona edició dels premis que entreguen les llibreries independents espanyoles agrupades en CEGAL (Confederació Espanyola de Gremis i Llibreters d’Espanya), ha reconegut també el llibre de poemes pòstum de Leonard Cohen La Llama (Salamandra), guardó que ha recollit el traductor de l’obra, Alberto Manzano Lizandra. Els autors i autores premiades han rebut un dibuix original del pintor i il·lustrador Fernando Vicente.

Santiago Lorenzo (Portugalete, 1964), que també ha sigut el segon autor de ficció més venut en castellà en el passat Sant Jordi, ha mostrat un enorme agraïment al rebre el premi de mans de Jorge Cabezas, llibreter en Somnis de Paper i secretari del Gremi de Llibrers de València. “Em diuen que la gent riu quan ho llig”, comenta per a intentar explicar l’èxit de Los asquerosos, una història que té el seu germen llunyà en un cap de setmana de 1997 en una finca perduda en un poble de Salamanca i que, en paraules del jurat “tracta d’una burla radical i alhora elegant d’alguns aspectes de la societat actual, una crítica profunda i al mateix temps divertidíssima, amb un llenguatge propi”. L’autor, que també és cineasta i va guanyar en 1995 el Goya al millor curtmetratge d’animació per Caracol, col, col, agraeix “l’economia en pàgines” que ha heretat del llenguatge audiovisual. Los asquerosos és la seua quarta novel·la, després de Los Millones, Los huerfanitos i Las ganas, tots editats en Blackie Books.

“Tot premi que vinga dels propis companys de la cultura és molt benvingut i ho rebo amb molta alegria”, diu Marta Sanz (Madrid, 1967), després de lliurar-li el premi Alodia Clemente de la llibreria feminista La Rossa. Monstruas y centauras. Nuevos lenguajes del feminismo naix a partir d’un encàrrec de l’editora Silvia Sesé d’Anagrama, però sobretot respon a les inquietuds, a les incerteses que s’obrin entre el 8M de 2018 i el 8M de 2019; la vaga, les manifestacions, el “me too”, el manifest de les intel·lectuals franceses, que l’autora necessitava posar en ordre. “En cap cas pretén ser una guia ni un mapa, sinó un espai perquè cada dona reflexione i s’interrogue”, comenta. Per a Sanz, tots els discursos feministes són vàlids si se situen en relació a la lluita contra les desigualtats.

“Aquell discurs que perpetua les desigualtats no el diria feminista, sinó liberal”, apunta. Lamenta que la crisi econòmica no ha fet més que endurir posicions retrògrades i reaccionàries però sí que veu en l’esquerra “un esforç real d’integració de la dona en l’àmbit públic i privat, un intent de representar a la ciutadania, a la dona i a l’home que busquen la igualtat”. Doctora en Literatura Contemporània, Marta Sanz és una de les veus més representatives del feminisme a Espanya. Autora de narrativa, poesia i assaig, ha publicat, entre altres obres, Los mejores tiempos (Premio Ojo Crítico), Farándula (Premio Herralde de Novela), Black, Black, Black, Clavícula o Amor Fou.

Carmen Amoraga, Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, i Sara Sánchez, vicepresidenta de CEGAL, han lliurat el guardó a María Martínez Bautista que, amb 28 anys, rep amb molta alegria el premi Javier Morote pel seu segon poemari Galgos, una recopilació de poemes escrits entre els 17 i els 27 anys. “Encara que no hi ha una ruptura i segueixen la mateixa línia, note que m’he fet més flexible respecte a poemes de la meua joventut”, declara. Els seus versos “parteixen de la por, de temors que no es canalitzar d’una altra manera i són una forma d’entendre’m a la meua mateixa”. La jove poetessa declara escriure molt poc i no té intenció de posar-se a escriure a consciència després de rebre aquesta distinció: “Quan tinga alguna cosa, ja eixirà”.

Mikel Iglesias de la llibreria Letras a la taza de Tudela i responsable del projecte Los Libreros Recomiendan de CEGAL, ha lliurat el premi a Alberto Manzano Lizandra, traductor de La llama, el llibre pòstum de poemes de Leonard Cohen.

Dilluns passat 25 de març, va tindre lloc a Madrid la fallada de la II edició dels premis literaris Los Libreros Recomiendan 2019, a partir d’un jurat format per les llibreteres Sara Sánchez (de la llibreria El Puerto, de Sagunt), Izaskun Legarza (de la Llibreria de Dones de Canàries, de Santa Cruz de Tenerife) i Mariña de Bou Cuns (de la llibreria Numax, de Santiago de Compostel·la), i els llibreters Álvaro Manso (de les llibreries Luz y Vida, de Burgos) i Federico Ocaña (de la llibreria Pasajes, de Madrid), en presència de Miguel Iglesias (de Letras a la Taza, de Tudela), com a supervisor de la pàgina ‘Los Libreros Recomiendan’, i actuant com a secretari Juan Marqués (coordinador de ‘Los Libreros Recomiendan’).

Los Libreros Recomiendan és la plataforma de recomanacions literàries dels llibreters i les llibreteres independents agrupats en CEGAL. En 2018 van crear els Premis Los Libreros Recomiendan amb la finalitat de reconéixer els llibres publicats durant l’any anterior que destaquen per la seua qualitat. Compten amb el suport de la Direcció General del Llibre, la Lectura i les Lletres del Ministeri de Cultura i Esport, i en aquesta edició amb la col·laboració del Gremi de Llibrers de València i la Fundació Fira del Llibre de València.

 

 

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.