La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Rosa Montero: “Vivim uns temps de l’odi, però hi ha esperança per a canviar el món”

27-04-2019

“Estem vivint uns temps de l’odi, però la meua novel·la dona exemple que hi ha esperança per a canviar el món”, ha declarat l’escriptora i periodista Rosa Montero (Madrid, 1951) aquest matí en la Fira del Llibre de València, amb motiu de la signatura d’exemplars de la seua última novel·la, Los tiempos del odio (Seix Barral, 2018).

Montero és una periodista reconeguda i autora de diverses novel·les. La seua primera obra va ser Crónica del desamor (1979); des de llavors, no ha deixat d’escriure, i ha copat el protagonisme al seu treball periodístic, en el qual va destacar per les seues entrevistes a personalitats i pel qual ha rebut diversos premis.

L’escriptora es descriu com a existencialista i, per això, el pas del temps és un tema que apareix en totes les seues obres, no en va, “des que naixes comences a envellir”. Afirma que està obsessionada amb la idea de la mort des de xiqueta, i que és allò que li uneix a Bruna Husky, la protagonista de Los tiempos del odio: “Compartisc amb Bruna que sóc una vividora de la vida perquè sóc conscient que la mort pot arribar en qualsevol moment”.

A més, Montero afirma que ja ha aconseguit la maduresa en la professió en arribar eixe moment en què “tot ix amb major fluïdesa i ja no hi ha un moment de pèrdua”. “He anat aprenent l’ofici, i en aquesta novel·la l’he confirmat, el final d’aquest treball ha sigut el més emocionant per a escriure”, reconeix l’escriptora, que afig que “és l’únic avantatge d’envellir, perquè envellir és un fàstic”.

En Los tiempos del odio, Rosa Montero torna a treballar amb Bruna Husky com a protagonista, el personatge amb qui, afirma, més s’identifica. “Mentres escric altres novel·les ella està al meu cap demanant a crits que l’escolte, llavors al final és ella la que em conta la història”, afirma la periodista i escriptora. En aquesta novel·la, Husky es veu embolicada en la investigació de la desaparició de l’inspector Lizard, en la qual es veurà embolicada enmig d’una secta que renega de la tecnologia, dins d’un context convuls i en el qual la guerra civil és inevitable. Bruna Husky afrontarà el seu gran temor, el de la mort, en una història que és un retrat dels temps que vivim.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.