La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

L’exposició d’APIV en la Fira denuncia amb 90 il·lustracions les societats masclistes

27-04-2019

Noranta il·lustradors i il·lustradores mostren la seua visió sobre diferents aspectes del feminisme, la igualtat i la lluita contra les societats masclistes en l’exposició Nosaltres també. Il·lustracions per la igualtat de gènere i contra les violències masclistes, organitzada per l’Associació Professional de la Il·lustració Valenciana (APIV) i inaugurada aquest matí en la Fira del Llibre. “Creiem en la il·lustració com a eina de lluita i sensibilització que pot ser més efectiva que les paraules”, ha afirmat en la inauguració Xulia Vicente, membre de la junta directiva d’APIV.

En Nosaltres també s’aborden temes com la sororitat, la violència masclista, la representació de la dona, el sostre de cristall, l’amor romàntic, els micromasclismes, les cures o la maternitat des de la interseccionalitat racial i LGTBI. Aitana Carrasco, també membre de la junta directiva d’APIV, explica que la idea de la mostra va sorgir amb motiu de la sentència del cas de “La Manada” fa just un any. “Com a associació creiem en la lluita col·lectiva. Sempre havíem volgut fer una exposició sobre feminisme però fins aleshores no havíem vist l’oportunitat”, comenta.

Des d’APIV conceben aquesta exposició com una eina de comunicació i canvi per a donar suport a la lluita feminista. D’aquesta manera, posen les il·lustracions rebudes a la disposició d’aquelles agrupacions, grups de treball, moviments populars i centres socials alineats amb la causa, a través de la llicència Creative Commons.

Preguntades per la igualtat en el sector de la il·lustració, Vicente i Carrasco denuncien que malgrat que hi ha moltíssimes dones il·lustradores i cada vegada són més visibles, continua existint una actitud paternalista cap a elles. No obstant això, l’anonimat que ofereixen les plataformes digitals ha fet que “el treball parle per si mateix”.

L’Associació Professional de la Il·lustració Valenciana (APIV) és una associació sense ànim de lucre que defensa els drets i els interessos de les i els professionals de la il·lustració gràfica de Castelló, València i Alacant en particular, i del conjunt de la professió en general. Refundada en 1997, després de la seua fundació en 1989, treballa per la defensa, la visibilització i la dignificació del sector gràcies al suport dels seus prop de 200 associats i associades. APIV és membre del patronat de la Fundació pel Llibre i la Lectura – FULL.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.