Jerónimo Tristante: “La novel·la negra sempre ha tingut una funció de denúncia social”

27-04-2019

“La novel·la negra hauria de molestar, ja que sempre ha tingut certa funció de denúncia social” ha afirmat aquesta vesprada l’escriptor Jerónimo Tristante en la taula redona “Parlem de novel·la negra”, organitzada per València Negra i la Fira del Llibre, afirmació amb la qual s’ha mostrat Juan Madrid, que també ha participat en la xarrada. Malgrat estar d’acord en la funció del gènere, els autors no coincideixen en la seua anàlisi de la relació dels lectors amb el noir. Mentre Tristante es mostra preocupat pels baixos índexs de lectura i, per aquesta raó, es defineix com “un narrador d’històries en les quals els protagonistes són persones amb una vida normal perquè la gent s’hi senta identificada”, Madrid assegura: “Si la novel·la negra li agradara a tothom, a mi em fotria molt”.

Tots dos tenen clar que la novel·la negra crea mons de rics que exploten, d’opressió i de menyspreu. “Sempre ha reflectit aspectes relacionats amb el lumpen, amb el delicte, amb els perdedors, amb els estrats socials més desfavorits…”, ha afirmat Tristante. Encara així, confirma Madrid, “la novel·la negra és realista –que no periodística–, i per això ha de molestar. I per això jo no sóc molt volgut per les autoritats”. El creador de Toni Romano denuncia que “la ideologia de dominació existent és transmesa per la literatura actual”, i en el relatiu al seu gènere, “el 90% de la novel·la negra està d’acord amb el sistema”.

En canvi, el professor de Biologia i escriptor, Jerónimo Tristante, es mostra més preocupat pel boom que viu la novel·la negra des de fa anys. Segons Tristante, això pot perjudicar el gènere perquè “els editors exploten fins a la sacietat tot allò que funciona, tal com va passar amb la novel·la històrica, que es va veure molt afectada però després es va recuperar”. No obstant això, el professor creu que hi ha certa esperança perquè “és un gènere molt dinàmic, ja que vam nàixer lligats a la televisió, al cinema i fins i tot a la música. Cal fer noves hibridacions perquè és un gènere molt agraït i per això té punts lectors”. Per part seua, Madrid prefereix intentar “molestar els benpensants, els cossos socials de gent que pensa que està en el millor dels mons”.

Juan Madrid (Màlaga, 1947) és un prolífic escriptor, periodista i guionista de cinema i televisió que ha publicat més de quaranta novel·les. Al llarg de la seua trajectòria ha sigut mereixedor del guardó Premi Unicaja de Novel·la Fernando Quiñones; imparteix docència en universitats de tot el món i és un dels escriptors de novel·la negra més considerat per la crítica. Jerónimo Tristante (Múrcia, 1969) és novel·lista i professor de Biologia i Geologia; ha escrit més de deu novel·les policíaques-històriques que han sigut traduïdes a diversos idiomes, la majoria protagonitzades pel detectiu Víctor Ros. En 2017 va ser guardonat amb el Premi Ateneu de Sevilla.