La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Carlos Hernández: “El desconeixement de la nostra història és molt perillós; pot causar l’auge de l’extrema dreta”

27-04-2019

“A moltes generacions que hem crescut en democràcia se’ns ha ocultat la nostra història, és molt perillós perquè pot causar l’auge de l’extrema dreta per pur desconeixement”, ha afirmat Carlos Hernández de Miguel aquesta vesprada en la Fira del Llibre de València amb motiu de la presentació del seu últim llibre, Los campos de concentración de Franco. Submissió, tortures i mort després dels filats (Edicions B), un treball de recerca en el qual l’autor aprofundeix en els 300 camps de concentració espanyols i que ja va per la tercera edició.

Després de tres anys dedicats en exclusiva a investigar aquest capítol oblidat de la nostra història, en els quals Hernández ha visitat desenes d’arxius i recorregut a milers de memòries escrites de testimonis ja morts, el periodista ha aconseguit identificar 296 camps de concentració a Espanya, 41 dels quals es van situar en la Comunitat Valenciana, només superada en número per Andalusia. Hernández ha explicat que l’objectiu del llibre és “llançar llum sobre aquest període de repressió de la història que se’ns ha ocultat, perquè no hi haja més impunitat per als botxins ni oblit per a les víctimes”. L’autor ha lamentat que “desconéixer la nostra història condiciona totalment el nostre present, sinó molta gent no es plantejaria votar a l’extrema dreta en les pròximes eleccions”.

Entre 700.000 i un 1.000.000 de persones van passar per camps de concentració a Espanya, segons Hernández. Els camps del franquisme tenien com a objectiu l’extermini selectiu, el càstig, la submissió i la reeducació “per a assumir els principis dels revoltats amb la gran ajuda que va aportar l’Església catòlica”, ha indicat. “El dictador no volia que ni un dels presoners que capturava en el front, ni aquells civils que detenia en rereguarda, quedaren en llibertat sense haver sigut a consciència investigats i depurats. Els camps de concentració van ser els llocs en els quals es va realitzar aqueixa selecció”, ha assegurat.

Los campos de concentración de Franco documenta com la facció revoltada de l’exèrcit, i la posterior dictadura, van utilitzar tot tipus de recintes per a habilitar aquests llocs d’extermini, tortures i reclusió. “Milers d’espectadors assisteixen hui dia a festejos taurins i a tota mena d’espectacles en places de bous que, en el seu moment, van ser testimoni del sofriment, la fam, les tortures i la mort de milers de presoners. I no tenim ni idea”, ha afirmat.