La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Benjamín Prado: “Hi ha trenta famílies que regnen a Espanya des de fa 200 anys: són l’Ibex 30+5”

27-04-2019

“Hi ha trenta famílies que regnen a Espanya des de fa 200 anys: són l‘Ibex 30+5, les trenta famílies que tenen tota la fortuna d’Espanya i cinc que van i venen”, ha assegurat el novel·lista, assagista i poeta Benjamín Prado (Madrid, 1961) amb motiu de la presentació aquesta vesprada en la Fira del Llibre de Los treinta apelidos (Alfaguara, 2018), la seua última novel·la. L’obra és la quarta protagonitzada pel detectiu Juan Urbano. Aquesta vegada, a meitat camí entre el gènere negre i històric, el personatge s’endinsa en una investigació plena de riscos que gira entorn a trenta famílies tacades de sang i una gran fortuna.

Per a l’escriptor, Los treinta apellidos és una novel·la de pirates “de les quals u somia amb escriure quan està començant a llegir”. Un llibre d’aventures i de viatges que se centra també en el colonialisme actual que ell assegura que continua existint, “amb la diferència que abans eixes trenta famílies anaven a Guinea Equatorial i clavaven esclaus en vaixells, els sotmetien i els esclavitzaven, i ara sotmeten xiquets cosint pilotes 16 hores al dia per a una marca esportiva per 20 cèntims”. En canvi, “ara al colonialisme se’n diu explotació i neocolonització”, segons el poeta madrileny.

Malgrat que eixes trenta famílies, segons Prado, continuen dominant Espanya, el poeta espera que “no regnen en els resultats de les eleccions de demà perquè no representen el que jo vull per a aquest país”. Al seu parer, les eleccions del 28-A seran molt interessants perquè “és la primera vegada que la ultradreta està fora dels partits tradicionals de la dreta espanyola, la que abans José María Aznar presumia de tindre unificada”. L’escriptor afirma amb certesa que no dubta del tarannà democràtic dels partits tradicionals de la dreta espanyola, però “pareix ser que als partits constitucionalistes no els importa l’anticonstitucionalitat que està presentant la ultradreta amb moltes de les seues propostes des de partits com VOX. I a les trenta famílies tampoc”, incideix.