La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Santi Vallés: “Volem demanar justícia i memòria històrica, més que recuperar cossos”

25-04-2019

“Volem recuperar la justícia que se’ns va llevar a casa nostra per a dignificar la memòria de les nostres famílies”, ha reclamat aquesta vesprada Santi Vallés, president de l’Associació de les Famílies de la Fossa 113 del Cementiri de Paterna, durant la taula redona La veu de la memòria, que ha comptat amb la participació d’Alberto Aznar (advocat), Manuel Polo (metge forense) i Carmen Soto (Amnistia Internacional), moderats per la periodista Lola Bañón. L’actriu Pilar Almeria ha llegit Antígona i Pau Alabajos ha cantat Fosses del silenci.

Vallés ha recordat que la memòria històrica és una qüestió que implica molts agents especialitzats en la matèria: defensors dels drets humans, advocats, forenses, familiars i “tota la societat”; “no és un tema només de les famílies perquè estem parlant de crims d’Estat també durant la República, on hi havia gent de totes les ideologies”. La seua és una lluita amb una perspectiva dels drets humans i no de causes polítiques, per a “dignificar la memòria de les víctimes i fer possible que en un futur més famílies troben els seus familiars”. Vallés ha mostrat satisfacció pels avanços que s’han realitzat en la Fossa 113, sobretot des de desembre de 2018, quan Amnistia Internacional va guardonar l’associació amb el seu premi en defensa dels drets humans.

Però, segons sentencia Manuel Polo, forense en el cas de la Fossa 113, encara queda molt de camí per fer, ja que hi ha “una absència d’implicació judicial i l’administració pública no ha complit la seua pròpia llei; si no intervenen els instituts de medicina legal, es deixa tot en mans dels familiars i de personal privat”. Perquè, segons lamenta, les administracions s’han implicat econòmicament “però sense un pla i sense personal especialitzat, deixant els familiars desemparats”.

I és que, segons explica Alberto Aznar, advocat del cas de la Fossa 113, els tractats internacionals de drets humans assenyalen que els delictes de genocidi i il·lesa humanitat són imprescriptibles i res obstaculitza que s’òbriguen procediments judicials. “Com és el cas dels ocorreguts al franquisme i la guerra civil, on es podrien exhumar els cossos dels represaliats, identificar-los i entregar-los als seus familiars”, indica.

Per la seua part, Carmen Soto, representant d’Amnistia Internacional, ha denunciat que “a Espanya no s’ha atés a les víctimes del franquisme com toca, malgrat la insistència per part de molts organismes Internacionals”.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.