La Fira del Llibre, recer d’exposicions

24-04-2019

La Fira del Llibre acull este any quatre exposicions, totes elles relacionades -d’una manera o una altra- amb diversos dels eixos temàtics de la Fira: la llibertat d’expressió i la memòria històrica.

Entre el silencio y la tierra és una exposició de fotografia, organitzada per la Llibreria InterTècnica i Llibreria Primado, que mostra la visió que té el fotògraf Eloy Ariza de les diferents fosses comunes que existeixen en la Comunitat Valenciana. El fotoperiodista exposa el seu treball realitzat des de 2017 fins a l’actualitat, tenint com a epicentre el Cementeri Municipal de Paterna (València). També ha intervingut en el seu treball l’Asociación Científica ArqueoAntro, el Cementeri Civil de Castelló i el Front de Llevant en la zona de la Serra del Toro.

Per altra banda, la Llibreria InterTècnica i Llibreria Primado organitzen Ojos, una exhibició que també gira al voltant de la memòria històrica. Aquest projecte pretén col·leccionar la visió de fotoperiodistes que han dedicat part del seu treball a recollir retalls de la història oblidada en les fosses comunes per a transmetre-la a través de diferents mirades. Alguns d’aquests fotògrafs són: Gervasio Sánchez, Juan Medina, Santi Donaire, Eloy Ariza o Emilio Morenatti. A partir de cada fotografia, s’ha realitzat una il·lustració mesclant la imatge amb la història que l’envolta. Com culmen, a peu de foto i il·lustració, s’ha seleccionat un text (poema, cançó o extracte d’un text) per a contar diferents històries amb un mateix objectiu: que tots els ulls l’observen perquè cadascú cree la seua pròpia visió personal. Amb Memòria desenterrada, la Llibreria InterTècnica i Llibreria Primado pretenen donar a conéixer documents i objectes personals de les persones que van ser soterrades en les fosses de Paterna, com a complement a l’exposició.

Finalment, Juan Mariano Balibrea exhibeix el seu treball com a pintor amb No podran detindre la primavera a través d’una delicada mostra dels seus últims anys de docència, quan va realitzar diverses investigacions i experiències en l’àmbit de l’artteràpia.