La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

Una Fira repleta de música, poesia i arts escèniques

23-04-2019

La Fira del Llibre no és sols la cita anual amb la literatura per excel·lència, sinó que any rere any acull múltiples activitats culturals. Del 25 d’abril al 5 de maig, els Jardins de Vivers de València acolliran un extens programa en el qual també tindran cabuda espectacles, concerts i recitals de poesia.

Recitals

L’oralitat és l’origen de la literatura i per això la Fira li ha atorgat un lloc important en la seua programació. Ja el mateix dia d’inauguració d’aquesta cita podrem gaudir, a la Sala Museu 3 a les 19h, de la primera trobada amb la lírica a través de la lectura de poemes de les Obras de colección Concilyarte, organitzat per Lastura Ediciones.

El 29 d’abril, l’Agrupación Literaria Amigos de la Poesía organitzarà un Recital Poético que tindrà lloc a les 19h a la Sala Museu 2. A la mateixa hora, la Fira també ha organitzat la taula redona Llegim Poesia, en la qual participaran Ricardo Bellveser, Antonio Mayor, Luis García Trapiello i Vicente Barberà. Al seu torn, Bibliocafé ha programat l’1 de maig Veure la poesia, sentir els versos, una jornada que combinarà audiovisuals i versos a través d’actors i actrius que interpretaran alguns dels poemes més significatius de la literatura valenciana i espanyola.

El 3 de maig a les 18h, l’Espai Obert 2 acollirà el Recital de poesía con Marc Granell, Josep Piera y Jaume Pérez-Montañer, als qui la Institució Alfons el Magmànim ha publicat les obres completes.

El 5 de maig a les 19h es realitzarà a la Sala Museu 2 una lectura dramatitzada d’extractes d’obres d’algunes de les autores més rellevants de la història de la literatura com Mary Shelley, Virgina Woolf, María Zambrano, María Beneyto, María Cambrils o Gloria Fuertes a la jornada de Clásicas y modernas, a càrrec de Bibliotecas en Igualdad. Més tard, a les 20h es realitzarà a l’Espai Autors un Recital literari de socis i sòcies de CLAVE, que consistirà en una lectura oberta de diferents tipus de textos com poesia, microrelats o prosa poètica a càrrec dels membres d’aquesta associació.

Concerts i espectacles

L’agenda d’espectacles musicals i d’arts escèniques ve també molt carregada des dels primers dies de la Fira. La programació musical i artística començarà el 26 d’abril amb La memoria de Miguel, un recorregut cronològic per la vida del poeta d’Oriola Miguel Hernández i la història que el va envoltar, amb una posada en escena al·legòrica i audiovisual que pretén donar a conéixer la seua obra i fer un homenatge a la seua memòria. Aquesta peça serà escenificada per la Companyia Les Saboroses i tindrà lloc a les 18h en l’Espai Obert 1. A les 19h al mateix espai, podrem delectar-nos amb la dansa de Mujeres en construcción, una col·laboració amb la presentació del llibre que porta aquest nom a través de les arts més vives: moviment, veu i música. Caldrà dividir-se en dos, perquè a la mateixa hora en Espai Obert 2 intervindran els membres del col·lectiu musical Cero en conducta, els quals utilitzen tota la llibertat de la seua joventut per a carregar de color les nits valencianes underground amb un ambient màgic des de l’entrada fins a l’escenari. Tanta màgia que repetiran l’endemà a la mateixa hora i lloc.

Els amants de la clàssica Caperucita roja trobaran el seu lloc el diumenge 28 d’abril a les 12h gràcies a l’espectacle d’animació basat en aquest conte tradicional dirigit pel Palau de la Música. I és que la Fira no s’oblida dels més xicotets ni de les llengües estrangeres, per això ha comptat amb Bat-i-Burrillo Teatre per al Teatro de títeres en inglés amb la seua obra The Enormous Turnip que serà interpretada el dilluns 29 d’abril a les 12h a l’Espai Obert 1. A les 19h de la vesprada, a l’Espai d’Autors 1, la diversió està assegurada amb Lecturas de humor y sexo, teatre i comèdia a càrrec de l’escriptor Vicente Marco acompanyat de la pintura de KOLO.

Dani Miquel i els MA·ME·MI·MO·MÚSICS faran viatjar, ballar, cantar i riure als més xicotets amb el seu espectacle musical per a tots els públics. Aquesta obra es centra en “la necessitat d’apreciar el nostre delicat país” i serà el 30 d’abril a partir de les 18h a l’Espai Obert 2.

Al seu torn, acompanyarem l’OVI-Orfeó valencià infantil amb els seus corals Gatapata i Corremon carregades de textos, música i les veus més joves de València que ens conscienciaran sobre el valor dels llibres i la lectura “per a construir un món millor” l’1 de maig a les 12h a l’Espai Obert 2. Per part seua, Albert Bertomeu i Empar Bou han preparat per als més xicotets la Presentación del Llibre Sensacionari a través d’un concert-espectacle per a gaudir en família a la 13h a l’Espai Obert 2.

Haurem d’esperar al divendres 3 de maig a les 20h per a conéixer el primer disc del grup de surf instrumental Mamvt en Espai Obert 2.

L’agenda repleta d’actes musicals i escènics de l’últim cap de setmana de la Fira, comença amb El arbolito que quería crecer, un espectacle narrat i ambientat per l’Orquestra de cambra infantil i juvenil Scordae, que ve a presentar-nos un bosc ple d’emocions per a infants. Aquest concert dramatitzat ha sigut organitzat per Natura i Cultura Serveis Ambientals SL i tindrà lloc el 4 de maig a les 12.30h en Espai Obert 2. A les 19h a l’Espai d’Autors començarà el xicotet espectacle poètic Ratlles a l’aire que girarà entorn de les dones, amb algunes escenes teatralitzades. Simultàniament, en Espai Obert 2 es representarà el Concert de la coral allegro dirigit per la ONCE, que pretén fomentar la solidaritat i la diversitat social a través de la cultura i la música.

El concert de la Banda Municipal de València i la Batucada Xekepúm seran les escollides per a tancar aquest cicle de programació artística de la Fira de València. Sengles concerts tindran lloc en l’Espai Obert 1 i 2 a les 12h del migdia.

La 58a Fira del Llibre de València ha rebut una subvenció de 10.000 euros de la Diputació de València, destinada a la instal·lació de les casetes dels expositors.