La 58 Fira del llibre se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig de 2023

La Fira del Llibre, un univers de debat i actualitat literària

18-04-2019

La Fira del Llibre es transforma anualment en un lloc de diàleg per a debatre sobre temes inclosos en les obres presentades i altres qüestions d’actualitat. El públic es converteix, així, en un agent actiu i essencial d’aquesta cita anual amb la literatura. Durant els seus onze dies de durada, la Fira ha organitzat 16 taules redones i debats que tindran lloc en diferents espais dels Jardins de Vivers.

Les taules redones començaran el 25 d’abril a les 19.00h amb La veu de la memòria, trobada moderada per la periodista Lola Bañón, en la qual participaran persones expertes en la memòria històrica com Alberto Aznar (advocat), Manuel Polo (forense), Carmen Soto (Amnistía Internacional) i Santi Vallés (familiar de la Fossa 113 del cementeri de Paterna). L’acte comptarà també amb la lectura dramatitzada d’Antígona a càrrec de l’actriu Pilar Almeria i l’actuació musical del cantautor Pau Alabajos.

El dissabte 27 d’abril es concentren tres taules redones: Llegim Ciència Ficció, moderada per Susana Alfonso (de Golem Fest) en la Sala Museu 1 a les 12.00h i en la qual intervendran Mariló Álvarez (La primera onada, Bromera), Guillem López (Lago negro de tus ojos, Alianza), Ana García Herráez (El sendero de la palabra, Apache Libros) i Sergi Llauger (Épsilon, Apache Libros); una altra, Llegim novel·la negra, a càrrec del festival Valencia Negra i en la qual participaran Juan Madrid (Adiós, princesa/Un beso de amigo, Alianza) i Jerónimo Tristante (Secretos, Alianza); la última taula redona del dia, Llegim novel·la negra en valencià, tindrà lloc a les 19.00h en la Sala Museu 1, també estarà dinamitzada per Valencia Negra i comptarà amb la presència de Juli Alandes (Caça major, crims.cat), Joan Carles Ventura (Camins dubtosos, crims.cat) i Vicent Borràs (Què saps de Vidal Palau?, Bromera).

El 29 d’abril al matí està programada la trobada Dones i literatura a les 12.00h en la Sala Museu 2. L’acte, presentat per Rosa Roig, comptarà amb la participació d’Anna Chover (Carn de ficcions, Onada), Anna Oliver (Parlem d’amor? Tu tries, Ediciones 96), Encarna Sant-Celoni (Adrienne Rich. 21 poemes d’amor, PUV), i les periodistes Violeta Tena i Emilia Bolinches. A les 19.00h de la vesprada d’aqueix mateix dia, la Fira acollirà dues taules redones: Som diversos i diverses, a l’Espai Obert 1, amb Carles Cano, Cristina Durán, Rubén Muñoz, César Martí, Toni Cabo i Josep Arrandis, i Llegim Poesia, en la Sala Museu 2, amb els poetes Ricardo Bellveser (El sueño del funambulista, OléLibros), Antonio Mayor (Polarois, OléLibros), Luis García Trapiello (Así es, OléLibros) i Vicente Barberá (Después del amor, OléLibros).

El 30 de maig, l’Espai Obert 1 acollirà la taula Rock- Rock per a llegir, moderat pel director de la revista Verlanga, Rafa Rodríguez, i amb la participació de Carlos Pérez de Ziriza (No olvides las canciones que te salvaron la vida, Efe Eme), Susana Monteagudo i Luis Demano (Historia ilustrada del Rock, Litera) i Juanjo Mestre (1050 discos cardinales, Makma).

A les 12.00h del festiu 1 de maig tindrà lloc a la Sala Museu 2 la trobada Llegim novel·la histórica, amb la col·laboració de Torrent Històrica i la presència de María Costa (El secreto de los Sanjuan, OléLibros), Fernando Ugeda (Carta desde el acantilado, OléLibros) i Mar Busquets (La voz y el agua, OléLibros).

Al dia següent, el 2 de maig, la Sala Museu 1 acollirà a les 19.00h una taula redona sobre Derechos humanos moderada per Vicent García Devis, en la qual intervendran Pau Bares (Amnistía Internacional), Esma Kucukalic (periodista) i Angela Nzambi (responsable de participació social de CEAR i escriptora).

El divendres 3 de maig, a les 18.00h a la Carpa Editors, Laura Huerga, Milthon Robles i Amparo Panadero participaran en l’acte programat amb motiu del Dia internacional de la llibertat de premsa. Més tard, a les 19.00h a la Sala Museu 1, les periodistes Leticia Álvarez, Ethel Bonet, Lola Bañón i Ana del Paso (Reporteras españolas, testigos de guerra, Debate) debatran sobre les Reporteres de guerra.

El cap de setmana de clausura de la Fira, el 4 i 5 de maig, presenta una agenda repleta de trobades que giren al voltant de la diversitat de gènere, el teatre i la literatura infantil. El 4 de maig se celebraran les taules redones La transexualitat als llibres i Llegim lectures LGTBi, ambdues a càrrec del col·lectiu Lambda. El primer col·loqui tindrà lloc a les 18.00h a la Sala Museu 1 i comptarà amb la participació de Fani Grande (Jo sóc així, i això no és un problema, Vincle), Guillem Montoro i Patricia Estellés (I si fores tu?, Vincle) i Valeria Vegas (Vestidas de azul, Dos Bigotes). Una hora més tard i en la mateixa sala, el segon debat del dia reunirà Mila Martínez (Regreso a eterna, Egales), Encarna Sant-Celoni (Adrienne Rich. 21 poemes d’amor, PUV), Anna Boluda (Res a amagar, Tabarca), Eley Grey (Todas están locas, La Calle), Clara Asunción García (Elisa frente al mar), Lupe Bohiques (Objetos perdidos, El Doctor Sax), Paloma Insa (Tres de abril), Óscar Hernández (El viaje de Marcos, Egales; El viatge de Marcos, Alupa) i Carlos Rodríguez (Comarcal 415, Angels Fortune Ediciones). Finalment, haurem d’esperar a la clausura de la Fira per a gaudir de Llegim Teatre, moderat per la gestora cultural Teresa De Juan, i Llegim relats, a càrrec de César Gavela (Los Astros, OléLibros), Jimmy Entreaigües (Cuentos, El búho de Minerva), Manuel González Busto (Cartas a Giselle, OléLibros) i Gustavo Zaragoza (Entre sueños y realidad, Balandra Ediciones).