DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS.
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Juanjo Braulio: “El psicòpata arriba a avorrir, el que més inquieta es la persona normal que cau en el crim”

6-05-2018

El cinema, la literatura, la novel·la popular, han abusat de la figura del psicòpata des de l’època en que l’assassí de la serra mecànica de Viernes 13 provocava tota classe d’ensurts en la foscor de sala del cine. La gran feblesa del psicòpata és com és de previsible amb el crim, el seu vincle monògam amb el mal, la insensibilitat front a les víctimes que provoca i la rutinària fredor amb que executa a les persones. La taula rodona “Psicòpates, assassins i mites. El mal en la novel·la”, que se celebra aquesta vesprada en la Fira del Llibre, vol obrir el compàs de la curiositat i oferir una visió més àmplia sobre el fenomen de la violència criminal.

Juanjo Braulio, periodista i escriptor, autor de la novel·la Sucios y malvados, participant i moderador de l’última taula redona de la Fira del Llibre, ha centrat l’objecte del seu interès: “El que més ens espanta és el botiguer que un dia obri en canal a un veí. O el notari que mata a colps la seua dona. El empleat de banca que estafa els clients, el que explota sexualment a dones sense papers, és a dir una persona que podríem ser tu o jo. El que maltracta o viola a les dones, és a dir el que aparenta una vida normal i un dia es deixa arrossegar per un impuls homicida”. Braulio, que treballa a València, actua com a amfitrió dels seus companys Blas Ruiz Grau, d’Alacant, y Julio César Cano, de Castelló.

Blas Ruiz compareix armat amb un estudi minuciós de les tècniques policials i forenses que serveixen per a esbrinar els crims i trobar als seus responsables. ¡Que nadie toque nada!, que així es titula l’assaig que ha editat en Oberon. Un assaig divulgatiu, producte de dos anys d’investigació i entrevistes amb grups d’homicidis de la Guardia Civil i de la Policia Nacional, forenses i tècnics de laboratoris de criminalística, que vol situar en el seu terreny els tòpics de les series de televisió centrades en el crim. El títol l’explica el seu autor: “Quan es comet un crim els primers en accedir a l’escena del crim són els membres de la policia científica. Ells són els que manen, és així de senzill”.

El cas de Julio César Cano és molt cridaner: ha volgut, a través de la figura de l’inspector Monfort crear les seues històries criminals i situar-les en diversos escenaris de Castelló –on per cert aparegué el primer serial killer de l’època moderna a La Comunitat Valenciana–. Cano ha publicat Mañana si Dios y el diablo quieren, Asesinato en la plaza de la farola i Ojalá estuvieras aquí, l’escenari criminal de la qual és el Mercat Central de Castelló. Eixa ubicació no és aleatòria, ja que, com explica Cano, una de les finalitats de la sèrie de l’inspector Monfort era demostrar que els crims també poden succeir “en zones rurals i en ciutats xicotetes on la vida no és tan idíl·lica com puga semblar”. “El mal pot estar en qualsevol lloc, és innat a l’ésser humà, ha viscut amb nosaltres en totes les èpoques. L’acostament al mal, narrar les accions de qui fa mal pot funcionar també com un revulsiu per a prevenir a la humanitat”, assenyala l’escriptor.