DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS.
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Joan Baldoví: “Un polític ha d’estar prop del seu poble, si no difícilment va a representar-li bé”

5-05-2018

La Fira del Llibre ha acollit hui la presentació de Joan Baldoví. En clau valenciana (Perifèric Edicions), la biografia política del diputat de Compromís escrita per Salvador Vendrell. En l’acte han participat l’alcalde de València, Joan Ribó; l’editor del volum i president de la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), Jesús Figuerola; i el propi Baldoví.

Prenent com a fil conductor la trajectòria de Baldoví, aquesta obra realitza una anàlisi sobre l’evolució del valencianisme en els últims trenta anys. “Es tracta del primer diputat valencianista des de la II República i un dels polítics millor valorats de tota Espanya”, ha assenyalat Ribó, qui considera al exalcalde de Sueca “una persona senzilla, i en eixa senzillesa resideix la seua força i el seu dinamisme”. “El més interessant del llibre és que narra el gran canvi social i polític que s’ha donat en tres dècades. D’una època en la qual els valencians estàvem completament ignorats, que no hi havia presència pròpia en les institucions de l’Estat i fins i tot tampoc hi havia presència valencianista en les nostres institucions, fins a arribar a un moment en el qual el valencianisme polític té una quota de representativitat molt alta”, apunta Figuerola.

En aquest sentit, segons ha explicat el diputat de Compromís, en aquest llibre no solament es parla d’ell, “persones com jo hi havia moltíssimes en els pobles de tot el territori valencià, ho considere un xicotet homenatge a aqueixa generació de xiquets que en fer-se adults van acabar apostant per una postura política clarament valencianista”. “Sempre he cregut que els valencians havíem de tindre una eina política pròpia. Un polític ha d’estar molt prop del seu poble, ha d’acostar-se a la gent a la qual vol representar, perquè si no difícilment va a poder representar-la bé”, ha afegit.

“Crec que hem aconseguit un llibre optimista i realista al mateix temps. A més, és una publicació amable que, deliberadament, no parla malament de ningú. Si critica la política del PP de forma clara, li fa responsable màxim de la situació actual. Però no és bel·ligerant contra l’esquerra perquè Baldoví té clar que un canvi de política en l’àmbit de l’Estat passa per un acord de les esquerres. Ell no vol tirar llenya al foc, sinó transmetre que és possible fer una política diferent a la de la dreta”, ressalta Figuerola. En opinió de Ribó, “Baldoví està molt implicat en el treball amb la gent en el carrer, posseeix un alt sentit del pragmatisme i una gran capacitat per a la imaginació i la creativitat. A més, és algú que sempre ha treballat per a aconseguir la unitat en l’esquerra. En Joan se sintetitza la frase de Joan Fuster: el País Valencià serà d’esquerres o no serà”.