DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Alejandro Palomas: “La família és el laboratori més idoni per a mostrar les emocions de la vida”

5-05-2018

 

“La família és el laboratori més idoni per a mostrar les emocions de la vida”, afirma l’autor Alejandro Palomas (Barcelona, 1967) amb motiu de la presentació en la 53 Fira del Llibre de la seua última novel·la Un amor (Planeta), guardonada amb el Premi Nadal 2018. Després de Una madre i Un perro, l’escriptor continua narrant la història de la família de la matriarca Amalia. Encara que puga semblar que amb aquesta obra clausura la trilogia, Palomas declara que “encara no se si la tanca”.

Un amor reprèn la vida familiar d’Amalia i els seus fills Silvia, Emma i Fer amb motiu d’un gran esdeveniment. Emma es va a casar i les noces coincideixen amb l’aniversari d’Amalia però una trucada la nit prèvia desencadenarà un remolí d’emocions. Alejandro Palomas recorre a aquesta família com a metàfora de la vida i de la supervivència perquè “en la família les relacions no són triades i solament cal esperar que els seus membres reaccionen. No cal explicar res”. El també poeta admet trets autobiogràfics en el relat: “Si treballe sobre la família, el més fàcil és basar-me en la meua. Inventar de zero una família és molt complicat i jo necessite tindre a prop els meus personatges, treballar sobre arquetips coneguts”. Així mateix, explica que respecte a Una madre i Un perro, aquesta última novel·la és més reposada, més madura.

L’autor comenta, respecte al títol de la novel·la, que ha volgut fer “un caleidoscopi amb totes les mirades de l’amor: l’amor amic, l’amor amant, l’amor fill, l’amor absent, el que va poder ser i no va ser… I lluny del que puga donar a entendre, el menys important és l’amor de parella”.

Els qui no hagen llegit les obres precedents, afirma Palomas, “entraran en xoc en trobar-se a aquesta família però la curiositat serà la mateixa que en els lectors que vénen de les novel·les anteriors”. “És una família que és part de tu, vols saber com estan, aprofundir en les seues vides”, afig.

Llicenciat en Filologia Anglesa amb un màster en poètica pel New College de Califòrnia, Alejandro Palomas ha compaginat les seues col·laboracions en el periodisme amb la poesia i la traducció d’importants autors. Com a novel·lista ha publicat El tiempo del corazón, El secreto de los Hoffman, El alma del mundo i El tiempo que nos une. Amb Un hijo va rebre el Premi Nacional de Literatura Juvenil en 2016.