DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Un llibre recull els èxits dels 40 anys de lluita veïnal al barri de Sant Marcel·lí

4-05-2018

El llibre El barri que vam imaginar, presentat ahir en la Fira del Llibre de València, arreplega la història i els èxits del moviment veïnal del barri de Sant Marcel·lí. El llibre, obra de l’historiador Tono Vizcaíno i de les sociòlogues Yaiza Pérez i Aida Vizcaíno, està editat i impulsat per l’Associació de Veïnes i Veïns de Sant Marcel·lí amb motiu del seu quarantè aniversari, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

La presidenta de l’associació, María Navalón, considera que la lluita veïnal ha sigut “primordial” en la configuració del barri i en la generació de la seua identitat. “Sempre hem treballat conjuntament”, explica Navalón, qui defineix Sant Marcel·lí com “un lloc habitable, sense grans sobresalts, prou tranquil, amable, solidari, i amb moltes qualitats”. I això gràcies a la consecució de reivindicacions com l’entrada soterrada de l’AVE a la ciutat, el parc de la Rambleta, la no ampliació del Cementeri General cap al barri, el centre cultural, el centre de salut i la urbanització de carrers.

Tono Vizcaíno coincideix amb Navalón i assenyala que el moviment dels veïns i veïnes “ha sigut fonamental” doncs “fa trenta i quaranta anys el barri no tenia dotacions de cap tipus”. “Ara és un barri més amable, amb una vida molt de poble, amb el seu comerç local i molts serveis que abans no tenia. El que és el barri avui dia és, en gran manera, gràcies a l’associació”, afirma l’historiador.

Per a Yaiza Pérez, coautora, l’èxit de l’associació és “l’actitud perseverant i de contínua lluita”. “El més destacable és l’esperit per canviar les coses i transformar la realitat a partir de l’acció social. El barri té consciència col·lectiva i açò és un factor que el diferencia d’altres zones de València”, explica Pérez, per a qui “si no fóra per la seua insistència i constància en la demanda, sense la lluita veïnal, el barri no hauria aconseguit les seues millores”.

El llibre és fruit d’un estudi sociològic encarregat per l’associació i funciona com una guia, consultable en qualsevol ordre, dels diferents èxits del moviment veïnal en matèria d’equipaments i serveis. Inclou, a més, una col·lecció d’adhesius de les diferents causes defensades per l’associació durant la seua història.