DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Octavio Salazar: “Tots som part de la ‘Manada’ perquè, tot i que la majoria no som violadors, formem part d’una cultura masclista”

4-05-2018

Les noves masculinitats i el paper dels homes en el feminisme protagonitzen la taula redona Homes per la igualtat organitzada aquesta vesprada per la Fira del Llibre. Participen en l’encontre Nuria Coronado (Madrid, 1971), autora d’Hombres por la igualdad (Lo que no existe), un llibre que arreplega el testimoni de “16 aliats del feminisme, referents en diferents àmbits”; Octavio Salazar (Cabra, 1969), responsable d’El hombre que no deberíamos ser (Planeta); i Ritxar Bacete (Vitòria, 1973), que ha publicat Nuevos hombres buenos (Península).

Respecte a la recent i polèmica sentència pel cas de la Manada, Bacete ressalta que “enfront de les masculinitats tòxiques que fan possible ‘las manadas’, plantegem la figura dels homes feministes i en transformació”. Per a Coronado, la Manada “no és més que la demostració que seguim vivint en una societat masclista. Enfront d’això hem d’apostar per la sensibilitat i l’educació en valors. La vertadera manada hem de ser les dones que volem reivindicar la nostra llibertat”. “Tots som part de la Manada perquè, tot i que la majoria no som violadors, formem part d’una cultura masclista on seguim tenint una determinada concepció de la relació amb les dones i del cos i la sexualitat femenina”, afirma Salazar.

Com explica Coronado, gràcies al seu llibre ha conegut homes “que són aliats perquè caminen al nostre costat en una causa tan necessària i tan justa. Són conscients que sense la seua col·laboració i sense la seua companyia, les dones estaríem massa soles”. Per la seua banda, Bacete assenyala que eixos ‘homes bons’ dels quals parla en el seu text són “individus conscients dels seus privilegis, que renuncien a l’exercici del poder i la violència. Són homes tendres, cuidadors i que són capaços de mostrar-se vulnerables”.

Una de les qüestions en la qual els tres autors coincideixen és que mentre que en els últims anys s’ha produït una revolució en el paper de la dona en la societat, el rol de l’home ha quedat difús. “Els homes estem en un moment de crisi, ja que les dones han donat passos de gegant quant al seu lloc en el món i la seua identitat, mentre que els homes estem manejant encara referents que vénen del passat i alguns no tenen molt clar cap a on ens hem de dirigir”, assenyala Salazar, qui considera que “falten estratègies i claus per a construir-nos d’una altra manera. Cal posar el focus en quants privilegis tenim els homes per ser homes i proposar alternatives. Hem de reconciliar-nos amb les emocions i habilitats que històricament s’han considerat femenines i de les quals hem fugit”. En eixe sentit, Bacete destaca que “el feminisme ha vingut a alliberar també als homes, a regalar-nos la possibilitat de ser qui realment som”.

La figura dels homes feministes genera controvèrsia, doncs poden restar visibilitat a les dones en la seua pròpia lluita. En aquest sentit, Salazar defensa que les dones “han de ser les protagonistes, però nosaltres hem de ser còmplices d’eixa batalla i dirigir-nos als altres homes per a fer-los veure que han de posar-se les ulleres violetes”. “Necessitem homes que es vulguen abrigallar amb la bandera del feminisme i se senten orgullosos d’això”, opina Coronado.