DEL 25 D’ABRIL AL 5 DE MAIG DE 2019 AL JARDÍ DE VIVERS
DEL 25 D'ABRIL
AL 5 DE MAIG DE 2019

Vicent Usó: “Els lectors volen conèixer els mecanismes utilitzats en els llibres que els fan riure, plorar o commoure’s”

3-05-2018

L’escriptor Vicent Usó (Vila-real, 1963) participa aquesta vesprada en un encontre amb clubs de lectura entorn del seu llibre Les veus i la boira (Bromera), Premi Alfons el Magnànim València de Narrativa. Durant la sessió, conduïda per Carmen Navarro, els assistents podran conversar de forma oberta sobre l’obra en una iniciativa pionera d’aquesta edició de la Fira. “La literatura és un acte íntim i històricament els lectors no tenien la possibilitat de posar en comú les seues sensacions després de llegir un mateix llibre. Per açò, els clubs de lectura són un invent extraordinari, no solament faciliten que es conega millor la novel·la, sinó que l’experiència lectora és molt més satisfactòria”, assenyala Usó amb motiu d’aquest esdeveniment.

Com a escriptor, considera que participar en aquest tipus de reunions resulta “molt gratificant, perquè, sovint, lectors i autors coincideixen abans que els primers hagen pogut llegir-se la novel·la, en presentacions o signatures. Al no conèixer el text, no és possible un intercanvi fluït d’informació”. En canvi, els clubs de lectura permeten a l’escriptor “parlar amb llibertat de les obres sense por a desvetlar res i faciliten que el públic puga preguntar sobre el procés de creació. És com passar de comprar una entrada per a una peça teatral a poder veure el que passa darrere de l’escenari”. D’igual manera, subratlla que, des de fa uns anys, “ha canviat el paradigma del lector, ja no és un agent passiu que es limita a rebre contingut, sinó que vol esbrinar com funcionen els mecanismes del llibre que li fan riure, plorar o commoure’s”.

En Les veus i la boira, el periodista Bernat Sequeral mor mentre intenta esbrinar per què el taüt de la seua mare estava buit. Vint anys després, el seu fill Mateo reprèn la recerca per a tractar de resoldre un misteri familiar que abasta els últims 70 anys del segle XX. La novel·la transcorre en diferents escenaris: la Mallorca del boom turístic, els Pirineus francesos, la Peníscola dels anys 40 i 50… Però, per sobre de tots ells, destaquen les Illes Columbretes que s’erigeixen quasi com un personatge més de la trama. “Volia fer un homenatge a aquestes illes, reivindicar-les com a territori de tots els valencians”, apunta Usó, qui les descriu com “un paratge bastant desconegut i al que resulta difícil accedir, però que és meravellós i diferent a la resta d’espais que tenim. A més, per allí han passat pirates, contrabandistes, farers, pescadors…”

L’autor de Vila-real defineix el seu llibre com “una novel·la en la qual parlen moltes persones, però que callen més coses de les quals expliquen. Tots els éssers humans tenim la nostra visió dels fets i tots guardem secrets. En aquest treball pretenc donar diferents versions d’una mateixa situació. Els éssers humans generem un mecanisme d’autodefensa i protecció mitjançant el qual construïm una versió en part real i en part interessada dels esdeveniments i ens la acabem creient. Les veus serien la part que s’explica i la boira la part que s’oculta”.

Escriptor, periodista i guionista, Vicent Usó ha publicat novel·les com La mirada de Nicodemus, La taverna del Cau de la Lluna, L’herència del vent del sud, Crònica de la devastació o Les ales enceses. Compta amb guardons com el Fiter i Rossell, el Octubre-Andròmina de narrativa, el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians o el Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.